Vietoj rašymo, kad aš šantažuoju, pasitraukiu, žalojuosi, mirštu ar t.t., rašom čia ir informuojam, kad šią akimirką jaučiamės labai vieniši ir mums labai trūksta kitų žmonių dėmesio.

Moderatorius: Astro-Meška

Parašė sunshine
#294928 Kartais būna taip sunku, kad pagalbos reikia čia ir dabar. Būna ir taip, kad nėra iš ko jos tuoj pat sulaukti, ir jauti, kad išbūti per sunku, kad gali pasiduot impulsui ir padaryti kažką negero.
Jei norisi pakalbėti apie savijautą ar tai, kas atrodo svarbu šią akimirką, rink Jaunimo linijos numerį 8 800 28888 bet kuriuo paros metu. Atsiliepęs savanoris išklausys ir pasistengs suprasti. Nuoširdus pokalbis padeda atrasti atsakymus ir išbūti su savo jausmais.

Nelik vienas.
Vartotojo avataras
Parašė Aurelijus
sunshine rašė:Kartais būna taip sunku, kad pagalbos reikia čia ir dabar. Būna ir taip, kad nėra iš ko jos tuoj pat sulaukti, ir jauti, kad išbūti per sunku, kad gali pasiduot impulsui ir padaryti kažką negero.
Jei norisi pakalbėti apie savijautą ar tai, kas atrodo svarbu šią akimirką, rink Jaunimo linijos numerį 8 800 28888 bet kuriuo paros metu. Atsiliepęs savanoris išklausys ir pasistengs suprasti. Nuoširdus pokalbis padeda atrasti atsakymus ir išbūti su savo jausmais.

Nelik vienas.

Žinokit man taip skauda, kad neturiu sveikatos skambinti.
Vartotojo avataras
Parašė Astro-Meška
#303290 Bet rašyti ir prie kompo sedėt užtenka jėgų. Nieks už tave to nepadarys, imk telefą ir skambink.
Vartotojo avataras
Parašė Kunardu
#346345 Šūdas ta jaunimo linija. Neskambinkit. Skambinau , kai sėdėjau susipjausčius taip, kad tiesiogine ta žodžio prasme kraujo baloj sėdėjau ir ji didėjo. Jokios pagalbos, tik-"gal greitąją pakviesti?", sakau - "nenoriu", sako-"gerai" :D. Tokie berniukai iš Pasvalio raj. ten sėdi ir alia labai supranta.... Come on, kvieskit greitąją ir skubiai tokiam skambintojui. Negi neaišku??? Juokingiausia buvo, kai skambinu, pasakoju kad kraujo daug, kad vis bėga, o šnekam gal valandą, ir tas sako -"jei viskas gerai, baigiam pokalbį, nes gal kam labiau reikia pagalbos" :).
Tai vat, ilgiau kaip valandos nekalbėkit, nes atsibosit. Ir šiaip -tegu kraujas liejasi laisvai.
Parašė sophie
Kunardu rašė:Šūdas ta jaunimo linija. Neskambinkit. Skambinau , kai sėdėjau susipjausčius taip, kad tiesiogine ta žodžio prasme kraujo baloj sėdėjau ir ji didėjo. Jokios pagalbos, tik-"gal greitąją pakviesti?", sakau - "nenoriu", sako-"gerai" :D. Tokie berniukai iš Pasvalio raj. ten sėdi ir alia labai supranta.... Come on, kvieskit greitąją ir skubiai tokiam skambintojui. Negi neaišku??? Juokingiausia buvo, kai skambinu, pasakoju kad kraujo daug, kad vis bėga, o šnekam gal valandą, ir tas sako -"jei viskas gerai, baigiam pokalbį, nes gal kam labiau reikia pagalbos" :).
Tai vat, ilgiau kaip valandos nekalbėkit, nes atsibosit. Ir šiaip -tegu kraujas liejasi laisvai.

1. O adresą pasakei, kad tau greitąją kviesti? Ar atspėti turėjo?

2. Jaunimo linija yra orientuota į vienkartinę pagalbą išbūti kai sunku. Retai būna poreikis ilgesniam nei valandos pokalbiui, nes giluminės situacijos analizės atliekamos su psichologu ar psichoterapeutu, o per valandą konstruktyvaus pokalbio galima pakankamai pagerinti tuokartinę emocinę būseną.

Jaunimo linija nėra fėja ir nesutvarkys gyvenimo lazdele pamojus. Atsakomybę už savo gyvenimą patiems reikia prisiimt. Tiek išsikviest greitąją, jei jos reikia (kaip suprantu, nenumirei, tai matyt nebuvo taip ir būtina ta greitoji), tiek vietoj pjaustymosi spręsti savo problemas, o ne skambini jaunimo linijai neaišku kokiais tikslais. Pasigirti, kad kraujo baloj sėdi? Nu ką žinau, ne itin originalus pasigyrimas, daug tokių būna...
Parašė sophie
#346352 Ir nu nesuvokiu - kokios pagalbos tu tikėjaisi? Žmogus kitame laido gale padarė, ką galėjo: pasiūlė iškviesti medikus, visą valandą su tavimi išbuvo, kai tau reikėjo su kažkuo pasikalbėti. Ką dar jis turėjo padaryti? Atbėgti subintuoti ir kraują išvalyt iš kilimo?..
Vartotojo avataras
Parašė Kunardu
#346409 Sophie, ar pati dirbi jaunimo linijoj, ar nesergi jokia psichikos liga ir nesuvoki kas tai yra?
Žinojai, kad savanoriai tokiose įstaigose turi būti apmokyti kaip bendrauti su psichiniais igoniais? Kad pasiūlymas iškvuesti greitąją ir atsisakymas jos - nėra tinkamas variantas su žmogumi, kuris "sėdi kraujo baloj'?
Jei jau toks veikėjas skambina - turi būti skambučių registracija, kuri nurodo esamojo tikslų adresą. Vis tik - žaidžiame žaidimą su savižudžiais, savižaliais ir pan. Tam tokios linijos ir yra, tiesa????
Ar gal verčiau sakyti - IR TAM.?
Reikia suvokti, kad skambinantysis tikra gali būti nesiorientuojantis tinkamai esamoj situacijoj, tiesa?
Ir jei jau sako, kad kraujo bala...gal verta sunerimti, o ne patikėti jo žodžiu?
Juk jei skambina - bet kuriuo atveju - pagalba, greičiausiai ir greitoji-būtina.
\

Kodėl taip kalbu? Nes žinau ką reiškia būti tame skambinančiojo laido gale. Kartais LABAI neadekvačiai vertini situaciją. Atrodo, va, kraujas bėga dėl mylimojo pvz. -romantiška ir pan. Bet iš tiesų reali kokia situacija? Susijaustęs sėdi neadekvačios psichikos asmuo, skambina į PAGALBOS LINIJĄ, ne , ne į greitąją, nes jam protas iki to nešviečia. Todėl toji jaunimo linija privalo būti kompetentinga ir pasiruošusi.

Šiai dienai esu labiau subrendusi, nebe paauglė. Susipjausčiusi suvokiu savo veiksmų pasėkmes. Neskambinu išvis NIEKAM. Nei jokion linijom, nei draugam, nei menkai pažįstamiems.Tiesiog, greičiausiai, "išmokau" žalotis. Šiai dienai. Vėliau gal kas keisis. Bet kalbant apie paauglius, ar žmones, kurie negali pilnai kontroliuoti emocijų, kad ir pvz bipolikus manijos būsenoj - GREITOJI pagalba PRIVALO budėti tokiose PAGALBOS linijose,,,,

Studijuoju soc. darbą, mokausi visų šių tiek psichologinių, tiek teisinių subtilybių-žinau ką kalbu. Dar galiu rimtai kalbėti ir iš skambinančiojo pozicijos. Esu praėjus pragarą iš didžiosios raidės.

Tad...Gerbiamieji, susirūpinkime Lietuvos situacija . Pas mus TIEK suicidinių atvejų, kad mes tapome atbukę...net "pagalbos"linijos atbuko. KEISTI situacija, o ne pasyviai ir su patyčia sakyti-:"jei valandą sėdi kraujo baloj, tai nelabai ir reikia pagalbos". Come on...
Parašė sophie
Kunardu rašė:Sophie, ar pati dirbi jaunimo linijoj, ar nesergi jokia psichikos liga ir nesuvoki kas tai yra?
Žinojai, kad savanoriai tokiose įstaigose turi būti apmokyti kaip bendrauti su psichiniais igoniais? Kad pasiūlymas iškvuesti greitąją ir atsisakymas jos - nėra tinkamas variantas su žmogumi, kuris "sėdi kraujo baloj'?
Jei jau toks veikėjas skambina - turi būti skambučių registracija, kuri nurodo esamojo tikslų adresą. Vis tik - žaidžiame žaidimą su savižudžiais, savižaliais ir pan. Tam tokios linijos ir yra, tiesa????
Ar gal verčiau sakyti - IR TAM.?
Reikia suvokti, kad skambinantysis tikra gali būti nesiorientuojantis tinkamai esamoj situacijoj, tiesa?
Ir jei jau sako, kad kraujo bala...gal verta sunerimti, o ne patikėti jo žodžiu?
Juk jei skambina - bet kuriuo atveju - pagalba, greičiausiai ir greitoji-būtina.
\

Kodėl taip kalbu? Nes žinau ką reiškia būti tame skambinančiojo laido gale. Kartais LABAI neadekvačiai vertini situaciją. Atrodo, va, kraujas bėga dėl mylimojo pvz. -romantiška ir pan. Bet iš tiesų reali kokia situacija? Susijaustęs sėdi neadekvačios psichikos asmuo, skambina į PAGALBOS LINIJĄ, ne , ne į greitąją, nes jam protas iki to nešviečia. Todėl toji jaunimo linija privalo būti kompetentinga ir pasiruošusi.

Šiai dienai esu labiau subrendusi, nebe paauglė. Susipjausčiusi suvokiu savo veiksmų pasėkmes. Neskambinu išvis NIEKAM. Nei jokion linijom, nei draugam, nei menkai pažįstamiems.Tiesiog, greičiausiai, "išmokau" žalotis. Šiai dienai. Vėliau gal kas keisis. Bet kalbant apie paauglius, ar žmones, kurie negali pilnai kontroliuoti emocijų, kad ir pvz bipolikus manijos būsenoj - GREITOJI pagalba PRIVALO budėti tokiose PAGALBOS linijose,,,,

Studijuoju soc. darbą, mokausi visų šių tiek psichologinių, tiek teisinių subtilybių-žinau ką kalbu. Dar galiu rimtai kalbėti ir iš skambinančiojo pozicijos. Esu praėjus pragarą iš didžiosios raidės.

Tad...Gerbiamieji, susirūpinkime Lietuvos situacija . Pas mus TIEK suicidinių atvejų, kad mes tapome atbukę...net "pagalbos"linijos atbuko. KEISTI situacija, o ne pasyviai ir su patyčia sakyti-:"jei valandą sėdi kraujo baloj, tai nelabai ir reikia pagalbos". Come on...

Jaunimo linijoje nebedirbu, bet keletą metų ten savanoriavau. Praėjau apmokymus (jie pakankamai rimti, tiek rimti, kiek gali būti rimti mokymai emocinę paramą teikiantiems savanoriams - kiekvienas paryškintas žodis svarbus atskirai ir kartu), sėdėjau prie ragelio ir buvau anoje laido pusėje. Be to, jei jau išsilavinimais giriamės, turiu psichologijos bakalaurą, didžiausia interesų sritis studijų metu buvo suicidai, parasuicidai ir psichiniai sutrikimai, ypač depresija. Tai kalbu ne savo susigalvotas pievas.

Sergu depresija, ilgai pati pjausčiausi ir sėdėdavau kraujo balose. Ir į Jaunimo liniją esu skambinus - tiesa, ne parasuicido atveju, o pasikalbėti be jokių šantažų. Taigi buvau ir šitame laido gale.

Linija yra anoniminė. Ar žinai, ką tai reiškia? BPC ne visada sugeba skambintojo vietą nustatyti, o tam skiriama pakankamai resursų - Jaunimo linija 1) neturi lėšų tokiems dalykams; 2) ar įsivaizduoji, kiek ten žmonių skambina? Telefonas realiai netyla kiaurą parą, net veikiant kelioms linijoms. Padedi ragelį ir jis vėl iškart skamba. Visų šitų žmonių buvimo vietas nustatinėt ir būti pasiruošus siųsti greitąją, jeigu ką? Realiai suvoki, kiek tokia sistema reikalauja resursų? 3) Jaunimo linijoje į skambučius atsiliepinėja specialius apmokymus praėję, bet visgi - savanoriai. Matematikai, fizikai, teisininkai, muzikantai - bet kas. Kodėl tie žmonės turėtų prisiimti atsakomybę už tavo gyvenimą ir priversti tave kažką daryti, prievarta kviesti tau greitąją ir kalbėtis su tavim visą naktį? Jie neturi tam kompetencijos. Kaip tu per ragelį gali įvertinti, ar kas nors žudosi ir tuoj praras sąmonę, nes labai blogai, ar tris lašus kraujo vadina "bala" ir dejuoja, kaip mirs, ar išvis neturi ką veikti ir seka pasakas? Siųsti visiems greitąją just in case? Tam reikėtų papildomo automobilio - per parą tokių skambučių bent keli būna.

Savanoriai nėra ruošiami darbui su psichinių sutrikimų turinčiais asmenimis. Tam neužtenka baigti mokymus - tam žmonės keletą metų universitetuose sėdi. Psichikos sutrikimus gydo psichiatrai. Ilgalaikę terapiją su giluminiu problemų sprendimu atlieka psichoterapeutai. Jaunimo linija - VIENKARTINĖ TRUMPALAIKĖ pagalba tiems, kurie tą akimirką nori pabūti ne vieni, pasikalbėti, būti išklausyti ir išgirsti. Nes tik tiek ir galima padaryti telefonu.
Parašė sophie
#346412 Tiesa, konkrečiai apie pagalbos linijų ir savižudybių sąsajas: pagalbos linijos, tarp jų ir Jaunimo linija, nėra orientuotos būtent į savižudžius ir suicidinių minčių turinčius asmenis, nors prioritetinė sritis būtent šita, ypač žinant situaciją Lietuvoje. Kaip sakiau, savanoriai tikrai neatims peiliukų, nesubintuos rankyčių ir nepaguldys į psichiatrinę, jei pats nenorėsi ir nepasakysi savo adreso. Ir depresijos neišgydys, ir geriausiu draugu nebus, ir gyvenimo nesutvarkys.

Savižudybė, tiek planuota, tiek ne, dažniausiai yra impulsyvus veiksmas. Nesiplėsiu pagrindinėdama šitą faktą, tiesiog pasakysiu, kad praėjus tam tikram laikui - kartais vos ne keleto minučių užtenka - toks didelis ir staigus noras nusižudyti čia ir dabar pat neretai praeina. Būtent tuo gali padėti Jaunimo linija - pabūti tuo sunkiu momentu, kai atrodo, kad norisi tik mirti, o gyventi - nei kiek. Išklausyti, pabūti kartu, parodyti prieštaravimus tavo paties galvoje, pastebėti priežastis, rodančias norą ne tik mirti, bet ir gyventi.

Bet tai ir viskas.

O frazės apie privalomą greitosios pagalbos budėjimą tokiose tarnybose apskritai yra svaičiojimai iš fantastikos srities - greitoji pagalba budi Bendrosios pagalbos centre, numeris 112, jei kas nežino. Irgi nemokamas. Va šituo skambinkit, greitąją iškvies ir adresą patys, tikėtina, nusistatys. Čia jų kompetencija. Ne Jaunimo linijos savanorių.
Vartotojo avataras
Parašė Kunardu
#346437 sergu depresija, ilgai pati pjausčiausi ir sėdėdavau kraujo balose. Ir į Jaunimo liniją esu skambinus - tiesa, ne parasuicido atveju, o pasikalbėti be jokių šantažų. Taigi buvau ir šitame laido gale.
\kažkaip man tai susidėjo... Taip. tau pačiai reikia pagalbos. \taip. kaipir man ar tau. bet lai. TU neprivalaiatsakyti i MANO sauksmą. gali atsakyti i mano skype : ciungacianga3
Parašė sophie
#346438 Visą reikiamą pagalbą aš gaunu, ačiū, papildomos nereikia. Ir, norisi pastebėti, kad vienintelis esamasis laikas mano žinutėje buvo "sergu depresija", ir tai šiuo metu esu visiškoje remisijoje.

Į skype nerašysiu, nes turiu pakankamai ką veikti ir be nepažįstamų sielų gelbėjimo, ir be nuosavos dūšios pilstymo kažkam nepažįstamam.
Vartotojo avataras
Parašė Emocija
#346545 Pagarba Jaunimo linijai, dirba už tuos kurie nedirba, ir srebia psichikos sveikatos spragas, bet jie ne visagaliai, bet dirba ir toliau ir tikėkimės jų iniciatyva imsis keistis kas nors Lietuvoje. Pačiai teko pasinaudoti kartą paslaugomis, nerimo priepuolio atveju, tikrai padėjo.
Vartotojo avataras
Parašė Vaiduk
#346588 Nebandziau skambit, nes tiesiog atrodo, kad mano problemos neissprendziamos, arba priklauso nuo aplinkybiu... arba tik pats galiu isspresti...
Vartotojo avataras
Parašė Lifelover
#346612 Kažkada skambinau, tai visiškai nesugebėjo padėt. Bet gal normaliai pats nepaaiškinau ar nesuvokiau problemos, nežinau.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#346628 Teko skambinti viena karta tai pakalbejau ir viskas. Nieko ten gero nei blogo. Jei kas rimciau skambinkit kvieskit greitaja ir viskas arba i kriziu centra eikit be siuntimu priema arba patys i priemimo skyriu galit nuvaziuot visada prrims daktaras