Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė maumuo
Apsižiok rašė:O tu pamėgink pamąstyti, ar tas susitaikymas "su dievu" negali būti tapatinamas susitaikymui su savimi. Tokiu atveju gaunasi paradoksalu..

Negali, nes žmogus ne Dievas. Aš sakiau, kad netikinčiam nėra prasmės stengtis suprasti kas yra išpažintis (Susitaikinimo Sakrametas), jam tai visiška nesąmonė arba prasideda racionalizacijos ir bandymai paaiškinti iš kito galo lyginant su terapija, nes rezultatas panašus - žmogui palengvėja.
Čia kampas tame kad susitaikius su Dievu, gyveni ramybėje ir su savimi. O su savimi susitaykyti nepalyginamai sunkiau - pirma, mes esame saviapgaulės meistrai, mes ieškome kaltų, baudžiame, o po to apsikaltiname ir užslepiame tą kaltę giliai giliai, sąžinė lyg ir švari, bet atsiranda depresija, psichosomatinės negalios - opos, nemiga, išbėrimai ir pan... trumpiau - kad susitaikyti su savimi reikalingi metų metai terapijos.
O dabar įsivaizduokime jog neturime tikslo susitaikyti su savimi... kas aš palyginus su Dievu? :)))
ParašėtheExploder
#232856 ateizmas yra, turbūt, mano asmeninės laisvės pagrindas. neturiu nieko prieš tikinčiuosius, kurie ne tiki aklai, bet yra susipažinę su savo religijos skelbiamomis tiesomis ir tikrai pritaria jos moralei. deja, bent jau kalbant apie mano sutiktus krikščionius, dauguma net nėra skaitę Biblijos - o juk religiniai raštai, Dievo žodis, tarkime, ir yra, ar bent turėtų būti, religijos pagrindas? nepaisant to, dažnai krikščionybė, katalikybė, etc. tampa tik etikete paties susigalvotam tikėjimui. tuomet ir vadinti tai reikėtų kažkokia abstraktybe.
paradoksas, be to. prieš perskaitydama Bibliją, vadinau save agnostike ir truputėlį baiminausi, jog jautri psichika pagaus kokį nors religinį virusą, žiū imsiu ir įtikėsiu. errr, not really. perskaičiau ir nuo šiol sakau - 'ateistė'. ypač Senasis Testamentas. dabar, žinoma, daug kur labiau akcentuojamas Naujasis ir Jėzus, nors dieviškojoje hierarchijoje Dievas juk lieka aukščiausiuoju elementu? tad tokiu Dievu man tikėti ir neišeina. kalbama apie religijos modernizavimą ir panašiai, būtų gan suprantama, bet jei tikintieji teigia, kad religija yra Tiesa, negi taip nesąmoningai nepripažįstama ją esant tik Idėja, nes, po velnių, kaip galima modernizuoti tiesą?
Vartotojo avataras
Parašė comes
#232857 Aplink esantis zmones, ne pavyzdys ..... ir esamos jau "supilitintos" religijos" taip pta. Tai tik mano nuomone. AS ieskojau asmeninio rysio ir susitikimo su savo Kureju. Ir susitikau. Ir dabar nor ir vsyroju, suklumpu ar parktintu.... Jo dekarandu iegu atsistoti, keliauti ir kovoti uz buvi toliau. Ir Dievo Zodis man ir yra tam tikras vedlys ir paspirtis mano gyvenime. Bet kiek teko susidurti su aplinkiniais, kiekvienam savas laikas ...... Tik dabra as dziaugiuosi, jog man nebuvo per velu
Vartotojo avataras
Parašė MaRtynas22
Praeive rašė:Atsiprašau, Melisa, galbūt ir ne taip supratau. Tiesiog man pasirodė, kad kažkada labai panašiai kaip tu kategoriškai dėliojau viską į "juoda-balta", o su patirtimi ateina ir kitoks tų pačių dalykų matymas. Tiesiog norėjau šia mintimi pasidalinti: )
labas atsitiktinai paskaiciau jusu su Melisa dialoga ir pastebejau grazias tavo mintis sakau butuu ydomu su tavim pabendraut apie religija ir netik, o ar tu turi kokiu psichologiniu problemu? nes man tai sunku siuo metu nznau ko noriu nepasitikiu savim sunku apsisprest uzsidares esu nematau ateities tuscia galva suleteja judesiai nerimo bangos ir dar daug visko... lb butu smagu atrast bendro likimo draugu.
Parašė As Galiu
#236023 Tikėti reikia mokėti,reikia jausti o ne tik sakyti aš tikiu...suaugusiųjų tikėjimas labai skiriasi nuo vaikų tikėjimo. Pvz. aš tik dabar pradedu suprasti ką reiškia tikėti iš tikrųjų... :da
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
As Galiu rašė:Tikėti reikia mokėti,reikia jausti o ne tik sakyti aš tikiu...

Jausminis tikėjimas, anot dvasingumo teologijos, yra nebrandus tikėjimas. Paprastai jis būna atsivertimo pradžioje. Brandūs tikintieji paprastai nepasižymi dideliais jausmais tikėjimo atžvilgiu. Jei žmogus 10 metų tiki ir tikėjimas pas jį pasireiškia per jausmą, tai vadinasi su jo tikėjimu kažkas negerai.
Vartotojo avataras
Parašė comes
#236028 Gal autorius turejo omeni "isgyventi santiki su Dievu" - tai ir yra jausmas... pojutis.... ir t.t. Tai kaip asmeninis bendravimas, buvimas su Dievu.... o teologines zinios kas be ko.... bet gal vienas kitam nemaiso :dream: .
Vartotojo avataras
Parašė mango123
#236518 Leninas yra pasakes:" Религия это опиум для народа"
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
mango123 rašė:Leninas yra pasakes:" Религия это опиум для народа"

Kad ne Leninas, o Karlas Marksas veikale "К критике гегелевской философии права"
Vartotojo avataras
Parašė mango123
#236637 Svarbiausia tiketi Dievu,be jokiu tarpininku,Dievas mums dave pasirinkimo laisve,o religija daro zmogu belaisvi.
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#236647 Kaip rodo praktika, religija kaip tik žmogų padaro laisvu. Kiek tenka pastebėti, tai žmonės neišpažįstantys jokios religijos neturėdami tvirto pamato po kojomis:
1. Tiki viokiom nesąmonėm, kurios dažnai prieštarauja viena kitai.
2. Tikėjimas pas tokius žmones būna latentinėje būsenoje, jie paprastai nei meldžiasi nei ką nors panašaus daro. Kaip rašė Benediktas 16 tokie žmonės susikuria sau patogų Dievą, kuris neatpindi realybės, ir toliau savojo aš neišeina.
Vartotojo avataras
Parašė Madame
#236657 Aš visiškai netikiu nei dievu, nei kažkokiomis kitomis mistinėmis būtybėmis. Manau, kad žmonės sukūrė dievus tam, kad sušvelnintų savo baimes, o svarbiausiai mirties baimę. Žmonėms tikėjimas tariamu "dievu" kaip aukštesne jėga leidžia jaustis globojamiems. Štai ir viskas. Niekada netikėjau ir man to visiškai nereikia, tai paprasčiausiai nelogiška.
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#236664 Šiaip religija kyla ne tiek nuo mirties baimės ar globos stokos, kiek nuo šventybės išgyvenimo. Yra/buvo begalė religijų kurios teigia kad pomirties nieko nėra, arba ta būsena labai nepavydėtina.
Tikintis žmogus taip pat sėkmingai bijo mirties kaip ir netikintis. Taip kad čia ne argumentas.
Vartotojo avataras
Parašė Madame
#236666 Čia ne tiek argumentas, kiek mano nuomonė, kodėl žmonės susikuria dievus. Nemanau, kad tikintieji yra kažkuo blogesni/geresni už kitus ir tikrai nepuolu, tiesiog norisi išsakyti savo nuomonę :)