- 2015 04 29, 16:16
insomnia rašė:Tai ar nederėtų abejoti viskuo ką matome, girdime, jaučiame, patiriame?
Jūsų šis klausimas, tikriausiai, užduotas galvojant apie žmones apskritai, apie juos kaip visuomenę ir apie jų realybės suvokimą. Gal ir nelabai į temą atsakysiu, nors forumas tas. Kadangi sergu paranoidine šizofrenija, tai mano asmenine patirtim, labai derėtu ir netgi reikėtų abejot viskuo, ką matome, ką girdime ir ką patiriame. O tiksliau pasakius, ką matau, ką girdžiu ir ką patiriu. Mat sergant tokia (ir panašiom) liga, būtų pats geriausias įgūdis mokėt atpažint, kur baigiasi realybė ir prasideda tavo pasąmonės (?) sukurtas realybės atspindys, kuris reiškiasi šios ligos simptomais. Tad mano ir kitų šizofrenikų (nepatinka man šitas žodis) atveju, tikėjimo klausimas labai sunkus. Mat įtikėjęs kuo nors, yra šansas, kad ir išgirsi, ir pamatysi, na, o visa tai susives į patirtį. Bet tai bus tik tavo vieno asmeninė realybė ir kitų, ypač sveikųjų, "realybė", o tiksliau pasakius, kitų niekas. Niekas dėl to, jog jie to nepatiria. Aš šimtaprocentinio tikėjimo supančia realybe atsisakau, nes man dalis jos gali būti pakišta mano sergančių smegenų. Ir ši dalis nėra kitų realybė, iš ko (sveiku protu) galima daryt išvadą, kad to nėra ir tai ne realybė, nes ji neatitinka kitų žmonių (nešizofrenikų) patirčių. Ir pasidarius šią išvadą, iškyla paradoksas - aš tai (kalbu apie šizo simptomus) patiriu, tai suvokių ir apie tai lieka prisiminimai, bet to nėra, nes kiti to nepatyrė. Čia galima pasidaryt dar vieną išvadą - realybė, tai grupės žmonių: nesvarbu ar tai izoliuotos nuo pasaulio genties, ar kultūrinės grupės/visuomenės su šalimi/be šalies, ar galiausiai visos žmonijos, - bendras susitarimas, apie tai, kas tikra, o kas ne, prieitas sukaupus, išanalizavus ir suvokus (o gal tik priskyrus tam tikras reikšmes?) protu, (o tiksliau - protais, nes minėjau žmonių grupes) iš jutimų gautą informaciją. Kas lieka iš jutimų ribų, tam belieka tikėjimas tuo, kas nesutelpa į realybę. O ir apie tai, kas tas suvokimas, būtų neprošal (sau) pamąstyt...
Gali būt, kad mano pacituoto klausimo tikslas buvo visai ne toks, kaip aš jį supratau ir buvo norėta juo padiskutuot apie tikėjimą religine prasme, pratęsiant temos klausimą. Bet, ką parašiau, tas parašyta. Ir tai tik mano asmeninė nuomonė...
Ketipinor 300 mg, Haloperidol 1 mg