Moderatorius: Astro-Meška

Parašėnegative
#116582 Apie emocinį intelektą galėtume kalbėti kaip apie žinojimą, ką jauti pats ir ką jaučia kiti žmonės, bei mokėjimą tuo pasinaudoti. Kitaip tariant, tai sugebėjimas gauti optimalius rezultatus iš savęs pažinimo ir santykių su kitais žmonėmis. Taip, kaip žmonėms reikia loginio intelekto įvairioms idėjoms suprasti ir panaudoti, taip reikia ir emocinio intelekto jausmams suprasti ir panaudoti.

Kas sudaro emocinį intelektą?

Atpažink. Pirmiausia emocinis intelektas – tai gebėjimas įsisąmoninti savo emocijas ir pajausti, ką jaučia kiti žmonės. Ne visi mes galime tiksliai pastebėti, ką patys jaučiame tam tikru momentu. Dar didesnė mįslė – kaip be žodžių atpažinti kito žmogaus jausmus?

Net ir kalbėdamiesi žmonės dalinasi ne tik mintimis – jausmai yra neatsiejamas mūsų palydovas, kad ir kur būtume, kad ir ką darytume. Jie lydi mūsų mintis, veiksmus, nuspalvina bendravimą su kitais žmonėmis. Įsisąmoninę ir išmokę atpažinti savo jausmus galėsime lengviau atpažinti įvairias kitų žmonių emocijas.

Suprask. Emocinis intelektas - tai sugebėjimas ne tik atpažinti, bet ir suprasti savo ir kitų žmonių jausmų reikšmę, jų kitimą. Tai teikia daug pranašumų: mes gauname kur kas daugiau informacijos apie tai, kas vyksta mumyse ir aplinkiniame pasaulyje, gerokai daugiau sužinome apie žmones, su kuriais bendraujame, nei tuomet, kai nekreipiame dėmesio į emocijų teikiamą informaciją. Emocijos dažnai papildo, o kartais visai pakeičia mūsų žodžių prasmę, todėl jų nesuprantant skurdėja bendravimas, o kartais tai sukelia didelius nesusipratimus.

Vienas iš pirmų dalykų, ką galime padaryti, kad išmoktume tiksliau atpažinti ir suprasti jausmus – parodyti savo jausmus ir leisti juos reikšti kitiems žmonėms. Taip galėsime geriau pažinti kitus ir leisti jiems pažinti bei suprasti mus. Jei supykstate, tai ir sakykite, kad pykstate, o ne kaltinkite blogą orą ar pavaldinį, gadinančius jums nuotaiką. Jūsų jausmai yra pirmiausiai jūsų, o ne kieno nors kito; prasta nuotaika taip pat yra jūsų, o ne blogų oro sąlygų ar pavaldinio elgesio pasekmė. Jei jus slegia artėjantis sudėtingas susitikimas su klientu, tai nebijokite prisipažinti, kad nerimaujate. Tai padės šiek tiek atsipalaiduoti ir išlaikyti atviresnius santykius su kitais žmonėmis, pavyzdžiui, savo sekretore; jai nereikės spėlioti, kas sukėlė jūsų irzlumą - neskanūs pietūs, kliento skambutis, jos pačios veiksmai ar dar šimtai kitų priežasčių.

Panaudok. Atpažink, suprask ir panaudok tai, ką sužinojai iš emocijų kalbos. Kaip minėjau, jausti nėra blogai, o greičiau priešingai: jausmai papildo ir pakoreguoja informaciją, kurią gauname iš tiesioginės žmonių kalbos ar elgsenos. Mūsų pačių jausmai mus perspėja apie tokius dalykus, kurių negalime iš karto pamatyti, ir tik vedami “šeštojo jausmo” (aišku, jeigu juo pasitikime ir jo paisome) juos sugebame atrasti.

Valdyk. Norint veiksmingai naudoti emocijas savo gyvenime, reikia mokytis jas valdyti. Tačiau tai nereiškia, kad emocijas būtina slopinti, kaip ilgai buvo manoma. Ypač darbinėje aplinkoje vienintelis pageidaujamas emocijų valdymo būdas buvo jų nuslopinimas. Anksčiau šis būdas atrodė pats parankiausias, nes emocijos buvo suvokiamos tik kaip trukdančios mąstyti ir kartu efektyviai atlikti darbą.

Dabar emocijos jau nebelaikomos kliūtimi, trukdančia logiškai mąstyti ir adekvačiai suvokti aplinką. Daug žmonių suprato ir patyrė, kad emocijos, jų supratimas ir valdymas dažnai ne tik netrukdo, bet padeda darbe: kai reikia atrasti sprendimus sudėtingose situacijose, kilus konfliktui, derantis, aptarnaujant klientus, parduodant ir t.t.

Taigi emocijų valdymas reiškia gebėjimą tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje parodyti arba neparodyti savo emocijų. Pavyzdžiui, tam tikrais atvejais atjautę klientą dėl nesėkmės galime lengviau išspręsti jo problemą, netgi jei šis klientas reiškia visiškai nepagrįstas pretenzijas. Nepamirškime, kad atskleisdami emocijas, o ne jas slėpdami įgyjame pranašumą.
http://www.emocinisintelektas.lt/straip ... icle,9/68/
ParašėKatinas
#116594 o man atrodo,kad beveik visada suprantu kaip jauciasi kitas zmogus :bloga
Parašė Kal-el
#116598 Paprasta jaučiuosi suprantanti, bet yra žmonių, kurie man atrodo kaip ateiviai iš kosmoso nesuprantami.
Parašė autumn
#116630
enigma rašė:aš manau, esu visiškai emociškai nesubrendusi ir neturinti emocinio intelekto, nesuprantanti kitų jausmų etc.

kaip jūs?

Same shit.
Parašėnegative
#116632 čia gal kažkas panašaus į sociopatiją?..
ParašėKatinas
#116656 as manyciau,kad galbut siejasi su sociopatija.turbut sociopatai zmoniu nesupranta.bet cia tik kliedesiai
Vartotojo avataras
Parašė Jozhik v'tumane
#116662 Kad yra labai daug neempatiškų ir savo emocijų sąmoningai nesuvokiančių žmonių, bet jie nėra sociopatai.

Aš netgi pas mus pastebėjau, kad tema "Šiandien jaučiuosi..." negali pasigirti labai turtingu žodynu. Kame čia bėda? Ogi kad kuo konkrečiau gebame įvardyti savo jausmus, tuo daugiau apie save suvokiame. Sąmoningumą šauniai ugdo daiktų vadinimas tikraisiais jų vardais, o ne abstakčiomis sąvokomis.

Kitą žmogų suvokti be žodžių padeda kūno kalba. Ir turima išankstinė info apie jį. Pažįsti žmogų - pažįsti jo elgesio modelius. Be to, daugelis elgesio modelio galioja visiems žmonėms.
Vartotojo avataras
Parašė Agni
#116738 aš manau, kad mano emocinis intelektas yra labai aukštas.
Vartotojo avataras
Parašė DankanasMaklaudas
#116802 Turiu labai stipriai išreikštą empatijos jausmą. Tad, manyčiau, ir emocinis intelektas ne iš žemųjų.
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
#120079 man sunkiausia buvo išmokti atpažinti savo jausmus... iš viso nežinojau, kad tai daroma :bloga .., bet paklausiau patarimo ir pradėjau vakarais rašyti dienoraštį - kaip jaučiausi per dieną ir kada. Pardžioj tai atrodė kvaila, bet į trečią savaitę pasijutau kaip meistras Yoda iš "žvaigždžių karų" :king
Dabar dažniausiai pagaunu ką jaučiu ar turėčiau jausiti toje ar anoje situacijoje... dažnaiausiai per vėlai... bet kam tai rūpi? :(
Vartotojo avataras
Parašė xDMx
#193946 Kadangi jau 7 metus nevartoju jokių psichoaktyvių medžiagų, tai su savo emocijomis turėjau išmokti susitvarkyti grynai pats. Per tą laiką išsiugždiau gana aukštą emocinį intelektą. Man labai artimas tapo stoicizmas.
Jei mėgstat filosofiją, patariu paskaityti Spinozos darbą "Etika". Ten kalbama apie emocijų kilmę. Tiesa, knyga yra gana sudėtinga, ypač jei blogai sekas loginiu mąstymu ir matematika.
Vartotojo avataras
Parašė Meta
#193947 Reikes paskaityt...
Parašė Thanatos
#209369 Emocinis intelektas tai daug daugiau nei empatija ar savivoka jausmų pasaulyje, tai ir sugebėjimas būti diplomatiškam, konstruktyviai spręsti iškilusias problemas, mokėjimas bendraut ir sugebėjimas, kad ir kaip žiauriai skamba manipuliuot kitais, kad gaut norimą rezultatą, daugiau diplomatija turiu omenį, o ne išaukiančiu elgesiu, gebėjimas susitvarkyt su blogom emocijom dabar kaip tik skaitau Daniel Goleman Emocinis intelektas: kod4l jis gali b8ti svarbesnis nei iq :)
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
#262692 As manau, kad EM ugdomas, bei taip pat gali buti uzleidziamas.
ParašėDramaComedy
#334859
Thanatos rašė:Emocinis intelektas tai daug daugiau nei empatija ar savivoka jausmų pasaulyje, tai ir sugebėjimas būti diplomatiškam, konstruktyviai spręsti iškilusias problemas, mokėjimas bendraut ir sugebėjimas, kad ir kaip žiauriai skamba manipuliuot kitais


šiai minčiai labiau pritariu..