Moderatorius: mango

Vartotojo avataras
Parašė Werehuman
#67931 Wheee radau!

Warning: Cuteness overload!! -http://planete.simiesque.free.fr/planeteSimiesque/prosimiens/galerie_identite/lorisTardigradus.jpg
Vartotojo avataras
Parašė nulis
#73308 Ar šunų ir kačių blusos tos pačios? Ar gali katė savo blusom apkrėst šunį?
Vartotojo avataras
Parašė Morpheus
#73345 gali ir apkres jei tures.
Vartotojo avataras
Parašė Xylotrechusrusticus
Werehuman rašė:Gal žinot, kaip vadinasi toks gyvūnas:
Jis yra primatas, bet iš veido nepanašus į beždžionę. Nedidelis, gal kokie 2kg. Turi diiiiideles apvalias akis, berods geltonas. Veidas apvalus, nosytė maža. Kailis pilkas, trumpas.

gal tai filipinų ilgakulnis? http://lt.wikipedia.org/wiki/Filipininis_ilgakulnis
turi diiiiideles apvalias akis :)

Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Parašė Xylotrechusrusticus
#75660 Oi nepastebėjau, kad jau rado, ir tai lieknasis loris :( aš toks žioplas :bloga

Ilgakulniai šalia lorių atrodo lyg kokie ateiviai iš kosmoso...
Vartotojo avataras
Parašė eva
#88657 Gal kas pasakytų, ar gali būti alergija nuo katės, jei aš ją jau turiu 4 metus ir viskas buvo gerai. Tik anksčiau buvo nelabai meili, nelabai leisdavosi imama ant rankų, o dabar kažkaip pasikeitė ir pastoviai pati lipa ant kelių, jei tik atsisėdu. Ir kaip tik nuo to laiko ant veido atsirado dėmės su smulkiais spuogeliais ir lyg kokiom pleiskanom :dream: :roll:
Vartotojo avataras
Parašė era
#88660 Kaip įveikti alergiją katėms?

Nemažai žmonių yra alergiški katėms ir norint sumažinti simptomus, paprasta išeitis būtų laikytis nuo jų atokiai. Tačiau daugelis kačių mylėtojų nenori skirtis su savo augintinėmis. Tai tikrai dažnai pasitaikanti situacija, tačiau jeigu vadovausitės keliais paprastais patarimais, galėsite visai laimingai gyventi su savo gyvūnėliu, nors ir turite šį negalavimą.

Ar Jūs alergiškas?

Nustebsite sužinoję, kad daugelis kačių šeimininkų iš pradžių faktiškai nepastebi, kad yra alergiški katėms. Pavyzdžiui, Karen Hayes taip pat to nežinojo, kol su drauge neapsilankė kačių parodoje.

„Buvau jau pripratusi prie čiaudulio priepuolių ir perštinčių akių, bet visą kaltę verčiau faktui, kad gyvenu sename name, kuriame daug dulkių, – sako Karen. – Kol nenuėjau į salėje surengtą kačių parodą, kurioje dalyvavo šimtai kačių. Tada supratau, kad galbūt esu alergiška savo dviem katėms. Atsidūrusi parodoje netrukus pasijutau prastai. Perštėjo akis, nežmoniškai niežėjo delnus. Pastebėjau, kad jei mano katės daug laiko praleisdavo name arba miegodavo mano lovoje, ryte nubusdavau su visais rimtos slogos simptomais.“

Laimei, Karen ėmėsi apsisaugojimo priemonių ir dabar gali gyventi su savo katėmis, nejausdama pernelyg didelio diskomforto.

Tai kas gi iš tikrųjų sukelia alergiją?

Jei žmonės čiaudi, kai netoliese sukinėjasi katės, tai ne dėl jų plaukų, kaip dažniausiai yra manoma – čiaudulį sukelia baltymų sekrecija, išsiskirianti iš katės odos riebalinių liaukų bei seilių liaukų. Katės pedantiškai puoselėja savo kailį ir labai tikėtina, kad ant jų plaukelių yra daug sudžiūvusių seilių. Be to, bėgiodamos po namus katės pribarsto negyvos odos dalelių. Šios dalelės yra penkiskart mažesnės už dulkių daleles, taigi jos plauko ore kur kas ilgiau negu dulkės, kol nusėda. Be to, šie alergenai labai kibūs, jie lengvai prilimpa visur: ant sienų, drabužių, lovų.

Trumpo ar ilgo plauko kates geriau auginti?

Dažnai klaidingai manoma, kad trumpo plauko katės sukelia mažiau problemų. Faktiškai tyrimai parodė, kad katės išskiria įvairią sekreciją, o ilgo plauko gyvūnėliai niekuo ne blogesni, gal net kaip tik kai kuriais atžvilgiais jie geriau negu trumpaplaukiai.

Deja, nėra hipoalergiškų kačių, be to, patinai išskiria kur kas daugiau baltymų sekrecijos negu patelės. Jei turite katiną, sekreciją sumažinti padės kastravimas, nes kastruoti patinai jos išskiria mažiau. Tačiau nėra jokios garantijos, kad patelė ar iškastruotas patinas alergiškam žmogui bus nekenksmingas, jei nebus imtasi kitų apsisaugojimo priemonių.

Ką galėčiau padaryti, kad sumažinčiau riziką?

Yra du svarbūs veiksniai, turintys įtakos katės alergenų kiekiui namuose, visų pirma – minkštų baldų gausa, o antra – ar katė laikoma viduje, ar lauke. Jei savo gyvūnėlį laikote viduje, turite apriboti laiką, kurį jis čia praleidžia, arba leisti jai būti tik tam tikrose namų vietose. Pavyzdžiui, niekada neleiskite katei miegoti jūsų lovoje arba ant kėdės, kurioje dažnai sėdite. Alergenus pritraukia čiužiniai, pūkinės antklodės ir baldų užtiesalai, todėl neleiskite katei ant jų miegoti.

Svarbiausia – švara

Turite susitaikyti su mintimi, kad kas tris mėnesius teks garu valyti kilimus, nes alergenai lengvai prikimba prie jų. Vakuuminis valymo būdas gali tik pabloginti padėtį, nes sukels alergenus į orą, todėl naudokite specialų kilimų valiklį. Įvairių alergenus sulaikančių valiklių galima įsigyti parduotuvėje. Namuose naudokite tik skalbiamus antialerginius užtiesalus, ypač tuos, kuriuos tiesiate ant lovos. Ne rečiau kaip kas dvi savaitės skalbkite patalynę (karštesniame negu 40 °C temperatūros vandenyje). Kuo ilgiau per dieną laikykite atvirus langus, taip sumažinsite namuose alergenų kiekį, nes pro langą pateks šviežio oro ir jis cirkuliuos. Tačiau turėkite galvoje, kad šios problemos taip greit neišspręsite. Gali užtrukti apie šešis mėnesius, kol namuose sumažinsite alergenų koncentraciją. Išimtiniais atvejais galbūt nuspręsite pakeisti baldus. Rekomenduojamos lygios medinės arba vinilinės grindys ir lengvai valomos sofos, kadangi jas galima reguliariai plauti.

Ar gali padėti vaistai nuo alergijos?

Kaip ir kiekvienos alergijos atveju, geriausia vengti alergenų, tačiau yra ir kitų būdų, padėsiančių sumažinti reakciją. Receptiniai ir be recepto parduodami vaistai, injekcijos – visi būdai yra tinkami gydyti alergiją katėms, taigi pasitarkite su gydytoju, koks būdas jums tinkamiausias. Žinokite, sumažindami namuose alergenų kiekį, galite išsigydyti alergiją nenutraukdami ryšių su savo augintine.
Vartotojo avataras
Parašė era
#88661 Išskirtas tekstukas, pagal mano logiką, liudija, kad visgi gali būti, jog pagal tavo nupasakotas sąlygas, tu esi alergiška.
Vartotojo avataras
Parašė eva
era rašė:Išskirtas tekstukas, pagal mano logiką, liudija, kad visgi gali būti, jog pagal tavo nupasakotas sąlygas, tu esi alergiška.

Labai ačiū už informaciją. Tą aš ir galvojau, bet labai nesinorėjo , kad taip būtų... :oops: :verysad:
Vartotojo avataras
Parašė era
#88665 Nepamiršk, kad tekstuke yra ir patarimų, kaip susigyventi su tuo. Taigi, nenusimink ;]
Vartotojo avataras
Parašė eva
era rašė:Nepamiršk, kad tekstuke yra ir patarimų, kaip susigyventi su tuo. Taigi, nenusimink ;]

Aišku, kad tai dar ne pasaulio pabaiga, kaip nors susitvarkysiu. Pasistengsiu mažiau su ja bendrauti, tik vargšė katytė nesupras...
Parašėnemoku
#166812 Ar driežai vemia?
Parašė Deode
#346145 Sveiki, gal kas augina voveres? Man reikia vienos. Tik nežinau, kur geriausia čia Vilniuje galima įsigyti. Jei kas turit, pasidalykit informacija apie šiuos gyvūnėlius( priežiūra, pripratimas, maisto racionas ir kt.) Labai ačiū :)