Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#222316 Pagalvojau gal kam padės

10 patarimų, kaip kovoti su nemiga be vaistų

Nemiga pasireiškia negalėjimu užmigti vakare, dažnais prabudimais naktį ar ankstyvu atsibudimu ryte. Prastai išsimiegojus naktį vargina mieguistumas dieną, bloga nuotaika, nuovargis, nervingumas, nesugebėjimas susikaupti, pablogėjusi atmintis. Ilgainiui nemiga gali pereiti į depresiją ir kitus nervų sistemos veiklos sutrikimus, todėl svarbu nenuvertinti šios iš pirmo žvilgsnio nedidelės problemos ir laiku skirti tinkamą dėmesį jai spręsti.

Cheminiai vaistai nemigai gydyti sukelia nemažai pašalinių poveikių bei sąlygoja priklausomybės vystymąsi, todėl pirmiausia kovą su nemiga reikėtų pradėti gyvenimo būdo pokyčiais bei natūraliais preparatais ir tik kraštutiniu atveju pereiti prie stipresnių vaistų.

10 patarimų, kaip geriau miegoti:

1. Eikite miegoti ir kelkitės kasdien tuo pačiu metu (ir savaitgaliais). Reguliarus miego tvarkaraštis padeda organizmui sustiprinti miego ir budrumo ciklą ir palengvina užmigimą vakare.

2. Venkite daug valgyti ir gerti prieš einant miegoti. Pavalgykite lengvą vakarienę ne vėliau kaip 2 valandas prieš einant miegoti. Jei dažnai kamuoja rėmuo, venkite aštraus ir riebaus maisto.

3. Vakare venkite rūkymo, kavos bei alkoholio. Šie produktai sukelia stimuliuojamąjį poveikį ir neleidžia lengvai užmigti. Negerkite kavos 8 valandas prieš einant miegoti - tiek laiko trunka kofeino pašalinimas iš organizmo. Alkoholis, nors ir veikia kaip raminamasis veiksnys, dažnai kelia sunkumų užmigti.

4. Reguliariai sportuokite. Sportas, ypač aerobika, gimnastika palengvina užmigimą, tačiau sportuoti prieš pat miegą nereikėtų - tai sukelia priešingą poveikį.

5. Pritaikykite savo miegamąjį ramiam poilsiui. Tamsus, vėsus, tylus kambarys suteikia tinkamas sąlygas ramiam poilsiui.

6. Pasirinkite tinkamą čiužinį bei pagalvę.

7. Miegokite naktimis. Miegas dieną trikdo poilsį naktį, todėl ribokite miego dieną laiką iki pusvalandžio jei negalite to išvengti visai. Jei dirbate naktį, miegokite dieną maksimaliai užtamsinę miegamąjį. Tamsa leis organizmo vidiniam laikrodžiui prisitaikyti prie pasikeitusio miego rėžimo. Jei dirbate dieną, ir ryte vistiek sunku atsikelti, miegokite su atviromis užuolaidomis - ryte šviesa padės lengviau pabusti.

8. Prieš miegą atlikite atsipalaidavimo ritualą - tai gali būti šiltas dušas, ramios muzikos klausymas, knygos skaitymas. Darykite tą patį kas vakarą - tai padės organizmui atsipalaiduoti ir pereiti į poilsio fazę.

9. Eikite į lovą kai esate pavargę ir išjunkite šviesas. Jei neužmingate per 15-20 minučių, atsikelkite ir užsiimkite kita veikla kolvėl pajusite nuovargį. Ilgas neproduktyvus bandymas užmigti tik sukelia stresą ir pasunkina užmigimą.

10. Vartokite vaistus nemigai gydyti tik kraštutiniu atveju ir tik pasitarus su gydytoju. Pradėite nuo augalinių preparatų.
Vartotojo avataras
Parašė Ramu5
#222317 nu sorry man šitie 10 punktų labai padeda, kai noriu užmigt su migdomaisiais. kai daugumos jų nesilaikau - neužmiegu ir su migdomaisiais (nekalbu apie arkliškas dozes), manau jog tai individualu, ir šis dešimt punktų pasitvirtinimas depends on [daug kitų dalykų...]
Vartotojo avataras
Parašė Xylotrechusrusticus
#222319
insomnia rašė:1. Eikite miegoti ir kelkitės kasdien tuo pačiu metu (ir savaitgaliais). Reguliarus miego tvarkaraštis padeda organizmui sustiprinti miego ir budrumo ciklą ir palengvina užmigimą vakare.
<..>

9. Eikite į lovą kai esate pavargę ir išjunkite šviesas. Jei neužmingate per 15-20 minučių, atsikelkite ir užsiimkite kita veikla kolvėl pajusite nuovargį. Ilgas neproduktyvus bandymas užmigti tik sukelia stresą ir pasunkina užmigimą.


Tai ką tada daryti su tuo pačiu metu, jei neesu pavargęs, ar nuėjus neužmiegu ir reikia atsikelti? :)
Vartotojo avataras
Parašė dangiska
#222324 auksines taisykles...
o laikytis aisku ju kad sunku ...
ParašėCikadelė
#222326 Aš dieną miegu daug geriau nei naktį,bet po kurio laiko toks ritmas labai išvargina organizmą:/ Ir niekaip neišeina dieną nepamiegot.Man čia kaip pasaka be galo...
Vartotojo avataras
Parašė despair
#222327
Cikadelė rašė:Aš dieną miegu daug geriau nei naktį,bet po kurio laiko toks ritmas labai išvargina organizmą:/ Ir niekaip neišeina dieną nepamiegot.Man čia kaip pasaka be galo...


Man irgi tas pats ;/ Grizes is mokyklos, ar seip butinai turiu diena numigti. Nors ir daug kofeino vartoju vistiek. O naktys buna tragiskos!!! Kokia valanda
vartaus lovoje, kol galiu uzmigti, kartais blogiau buna. Ir neduok dieve koks pasalinis garsas, karinas, ar atsiveria durys, iskart akys stacios stovi. Migdomuju vartoti nesinori, uztat iklimpau i alkoholizma, dabar po biski bandau tvarkytis!
ParašėCikadelė
#222329 Aš nuo ketipinoro ryte negaliu atsikelt laiku,net jei išgeriu tik ketvirtadalį.
Vartotojo avataras
Parašė Virtual
#222335 gerk kokia 7 vakaro... man tas pats, ryte nesusisnekesi apie darba tyliu
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#222344 Aš bandau laikytis ritmo. Nueinu miegot visada daugiau mažiau tuo pat metu, bet va su atsikėlimu būna problemų. Niekaip nesusitvarkau kad tuo pačiu metu kelčiausi. Atsibundu, vėl užmiegu, vėl atsibundu ir taip iki pusiaudienio. Pramiegu po 12 valandų
ParašėCikadelė
#222345 Man 12h miego per parą yra labai normalu :D Galėčiau ir daugiau išmiegot...Ir net kai nesirgau,tai daug miegodavau.
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#222352 O man kai nesirgau 6 valandų per akis būdavo. Kai pradėjau sirgti jei tris valandas surinkdavau per parą tai gerai buvo, dabar nuo vaistų miegu daugiau negu reikia ir pabundu su siaubingu nuovargiu
ParašėCikadelė
#222353 Nors kai geriau pagalvojau,kad 11-12 klasėse praktiškai nemiegodavau...Pora valandų per parą.Ir normaliai jausdavausi.Na,nežinau, man tas miegas atrodo kaip neišsprendžiama problema ;/
Vartotojo avataras
Parašė Ramu5
#222361
Cikadelė rašė:Man 12h miego per parą yra labai normalu :D Galėčiau ir daugiau išmiegot...Ir net kai nesirgau,tai daug miegodavau.

6-7 per parą man yra normalu
Vartotojo avataras
Parašė Mona
#223094 Eit tuo pačiu laiku miegot ir koks ritualas prieš miegą - knyga, filmas, padeda užmigt, bet kad aš naktį pabudinėju:(
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#223144 Aš anksčiau irgi pabudinėdavau naktį. Paprastai tarp trijų keturių, tada sunkiai užmigdavau