Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė SSRI_slave
#226458 Didelis geras FAQ: http://www.budizmas.lt/index.php/pageid/216 Nežiūrėkit kad Kagju puslapis, ten bendrai apie budizmą rašo.

Daug įvairių zenbudistiškų šaltinių: http://www.zen.lt/index.php?page=dharma

O pati truputį papasakosiu apie Keturias tauriasias tiesas.

1. Tiesa apie kančią: visa būtis yra kančia. Na, turbūt daugelis nesutiks su tokiu kategorišku postulatu. "Gimimas yra kančia, senėjimas yra kančia, ligos yra kančia, mirtis yra kančia; susidūrimas su nemaloniu dalyku yra kančia, atskyrimas nuo malonaus dalyko yra kančia; negavimas to, ko nori, yra kančia, gavimas to, ko nenori, yra kančia." Na, bet sutikit, kad kančios gyvenime tikrai nemažai. Kančia čia reiškia bet kokį nemalonų pojutį, ne tik rimtas gyvenimo tragedijas.

2. Tiesa apie kančios atsiradimą: kančia turi priežastį. Ir ta priežastis paprasta - troškimas. Mes norime, kad viskas vyktų gerai, tačiau taip būna ne visda, todėl mes kenčiame.

3. Tiesa apie kančios įveikimą: kančią galima įveikti. Tik reikia atsikratyti troškimų.

4. Tiesa apie kelią vedantį iš kančios: yra kelias vedantis iš kančios – Taurusis aštuonialypis kelias. Jį sudaro:

Tobulos pažiūros (teisingas Keturių tauriųjų tiesų ir būties nesavastingumo supratimas);
Tobulas nusiteikimas (arba teisingas ketinimas, teisingas ryžtas);
Tobulas kalbėjimas (susilaikymas nuo melo, šmeižto, apkalbų);
Tobulas elgesys (susilaikimas nuo elgesio besikertančio su šyla);
Tobulas pragyvenimo šaltinis (susilaikymas nuo darbų, kurie kenkia kitoms gyvoms būtybėms);
Tobulos pastangos (priešinimasis viskam, kas kuria nesveiką karmą, ir puoselėjimas to, kas kuria sveiką karmą);
Tobulas budrumas (nuolatinis kūno, jausmų, mąstymo ir minčių objektų budrumas);
Tobulas susitelkimas (sąmonės nedrumsčia jokie veiksniai).

Sujungus budizmą ir depresiją, neendogeninė, reaktyvinė depresija iš esmęs ir yra toji kančia, kylanti iš troškimų. Kažkas gyvenime atsitiko ne taip, kaip mes norėjome, tačiau noras buvo ant tiek stiprus ir gilus, kad mes visiškai nebesugebame valdytis, mūsų kančia tampa nenormali ir mums nustato ligą.

Nuraminti jausmus padeda meditacija (na, jau yra tokia tema). Paprasčiausia koncentracija (susitelkimas) su manimi daro stebuklus. Tačiau norėčiau dar papasakoti ne apie meditacija, bet apie darbą su jausmais, kaip jį atlieka budistai.

Atsiradus jausmui, troškimui reikėtų tiesiog stebėti jį. Koks jis - mažas ar didelis, kokios spalvos, ar turi kojytes, uodegą? ;) Stebėkite įdėmiai, be noro atsikratyti to dalyko, galite net būti su juo geri, nevaryti lauk, negalvoti, koks jis šlykštus. Tiesiog įdėmiai ir šaltai stebėti, leidžiant tam norui būti jumise neribotą laiką. Jei būsite pakankamai atidūs, anksčiau ar vėliau atskleisite jausmų prigimtį.
Vartotojo avataras
Parašė the ending
#226473 ar pati praktikuoji budizmą,ar tai tik google's informacija pateikta,apie tai,ka kiekvienas turi žinoti iš budizmo-keturios tauriosios tiesos?
būtų įdomu išgirsti Tavo patirtį ir kelią link budizmo,jei toks yra? :)
Vartotojo avataras
Parašė SSRI_slave
the ending rašė:ar pati praktikuoji budizmą,ar tai tik google's informacija pateikta,apie tai,ka kiekvienas turi žinoti iš budizmo-keturios tauriosios tiesos?
būtų įdomu išgirsti Tavo patirtį ir kelią link budizmo,jei toks yra? :)

Praktikuoju.

Na, mano susidomėjimas prasidėjo kai man buvo apie 16 metu. Aš domėjausi visokiom ezoterinėm nesąmonėm ir vieną gražią dieną aptikau įdomu straipsni apie atleidimą. Ten buvo parašyta, kad tam, kad atleisti, reikia paleisti situaciją, ir kad jei tu atleidai, reiškia prisimeni viską kas buvo, tačiau tai nesukelia tau skausmo. Na aš ten kažka smegenyse paeksperimentavau ir... paleidau. Supratau, kad jausmai manęs nebevaldo ir po to savaitę vaikščiojau tikroje euforijoje. Tada kažkaip aptikau kažką apie budizmą, ir supratau, kad su manim dedasi kažkas panašaus į tą budistinę patirti. Pradėjau suprast viską, ką ten rašo sutrose ir t. t. Paskui būsena praėjo, tačiau tai buvo pati geriausia mano gyvenimo patirtis, ir aš labai norėjau ją sugrąžint. O kadangi būtent budistai rašo apie tai, pradėjau praktikuot ir t. t.
Vartotojo avataras
Parašė the ending
#226623 kokiu būdu praktikuoji? :)
ParašėKatinas
#226624 O kaip galima atsikratyti troskimu? Mane visada kamavo sitas klausimas ir niekaip nesuprantu. Ar imanoma atsisakyti troskimu ir gyventi normaliai, ta prasme ne vienuolyne maitinantis saukstu grudu per diena :D
Vartotojo avataras
Parašė SSRI_slave
#226642 Praktikuoju - auksčiau yra Taurusis aštuonialypis kelias, kas ir yra budizmo praktika. Praktikuoju kolkas išskyrus 7, nes nežinau tiksliai kaip atliekama Vipasanos meditacija, bet greit perskaitysiu ir pradėsiu. :)

Kaip atsikratyt - žr. Taurusis aštuonialypis kelias. Įmanoma, pvz. Kwan Um Zen mokykloje yra daug tų mokytojų su inka, kurie yra ne vienuoliai, o paprasti žmonės.