- 2011 06 11, 12:48
nemoku rašė:Ars Velvetica rašė:Ar kas nors kada nors domėjotės jungiškosios krypties (šveicarų psichiatro Carl Gustaf Jung sukurtos) psichoterapija ir psichoanalize?
Na, esant bipoliniam psichodinaminės krypties psichoterapijos nėra labai rekomenduojamos dėl jau anksčiau tavo paminėtos priežasties. O esi bandęs kognityvinę (arba kognityvinę-elgesio) psichoterapiją?
Visada buvau skeptiškai nusiteikęs prieš kognityvinę elgesio terapiją. Pirma, todėl, kad ji siekia trumpalaikio efekto socialinei adaptacijai pagerinti. Antra, nėra integruojamojo pobūdžio darbo su nesąmoningąja psichikos dalimi. Galiausiai man labai panašu į tam tikrą konformizmo (skatinimo) formą.
Panašu, kad tokiais atvejais psichiatrai klinicistai yra nusiteikę prieš psichodinamines psichoterapijas, tačiau nepaisant psichoterapinės mokyklos "mainframe", su pacientu turėtų būti dirbama labai individualiai, suvokiant, kaip minėjau anksčiau, atskleidžiamųjų elementų būtinybės poreikį. Mane dažnai įkvėpdavo faktas, jog pats Jungas ir jo mokiniai (pvz., amerikietis John Weir Perry, darbo su tokiais pacientais patirtį aprašęs knygoje "The Far Side Of Madness") dirbdavo būtent su psichoziniais pacientais, ir tai nestebina, mat psichozinio pobūdžio pacientai atvirai patiria pasąmoninių turinių "dreifą", todėl psichodinaminės psichoterapijos turėtų būti suinteresuotos juos suintegruoti. Žinoma, nenuostabu, jog pradiniuose gydymo etapuose tokiems pacientams yra skiriami neuroleptikai ir teiktina palaikomoji psichoterapija, bet pasiekus pakankamą stabilumo lygį, reikia pradėti dirbti su paciento asmenybe - turinių "supresavimas", užspaudimas medikamentais nėra gydymas, veikiau laikino psichologinio komforto sugrąžinimas. Aišku, jeigu gydytojas psichiatras griežtai laikosi biologinio determinizmo, tai jam niekados neįrodysi, jog čia "tik viso labo smegenų biochemijos reikalas", kad biologiniai rodikliai gali turėti kitokius atitikmenis
F25.1: 25mg Zoloft, 400mg Seroquel XR, 2000 mg Depakine Chrono