Moderatorius: Astro-Meška

ParašėŠiršė
#239272 Be abejo, žmogus yra gamtos, visatos dalis; sistemos, kurios nepajėgiame aprėpti. Taipogi - visuomenės, nori jis to ar ne. Bet viena yra būti gamtos dalimi, o kita, tarkim, komunizmo sistemos sraigteliu. Panašiai ir su religija - tai tik sistema, man atrodo, kad siekiant dvasingumo nebūtina keliaklupsčiauti prieš bažnyčią. Religijų yra daug. Jos tik padeda žmogui kažkaip įforminti tikėjimą. Priartėti prie Dievo galima ir be to, tačiau daug sunkiau, kai lieki vienas.

(iš karto noriu pasakyti, kad krikščionybės su komunizmu nelyginu, jį paminėjau tik dėl pavyzdžio apie sistemą. Ir dar pridursiu, kad esu labai pasimetusi, kas liečia tikėjimo klausimus, tad nesu kategoriška)
ParašėŠiršė
insomnia rašė:Taip pat nepritariu Dievo kaip abstrakčios jėgos iliuzijai.

O kaip tu jį įsivaizduoji? Čia, aišku, labai sudėtingas klausimas. Asmeniškai aš Dievą tegaliu įsivaizduoti kaip jėgą.
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
Širšė rašė:
insomnia rašė:Taip pat nepritariu Dievo kaip abstrakčios jėgos iliuzijai.

O kaip tu jį įsivaizduoji? Čia, aišku, labai sudėtingas klausimas. Asmeniškai aš Dievą tegaliu įsivaizduoti kaip jėgą.

Aš neįsivaizduoju, o tikiu, kad dievas yra asmuo. Žodžiu standartinis katalikiškas tikėjimas.
Tai tikrai nėra beasmenė jėga, taip pat nėra ir senukas su barzda sėdintis ant debesėlio. Dievas yra virš erdvės ir laiko. Jis dalinai pažinus. Su juo gali statyti santykį. Jis veiki žmogaus gyvenime.
Nesistengiu kažko naujo išlaužti, pasitikiu savo Bažnyčios mokymu.
Vartotojo avataras
Parašė shiza
#239292 dievais netikiu, nes tai yra tik išmyslas "kontroliuot" žmones...
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#239293 Va šito argumento niekaip nesuprantu, nes niekas nesugeba man argumentuotai paaiškinti kaip religija kontroliuoja žmones.
ParašėŠiršė
#239297 Katalikų Bažnyčia visada turėjo didelę politinę įtaką. Tarkim, kryžiaus žygiai. Jų priežastys - Bizantijos popiežius paprašė popiežių išvaduoti Palestiną, dėl majorato feodalų sūnūs ieškojo žemės ir turtų, popiežius tikėjosi, kad išplės įtaką Rytuose, nes Bizantija buvo nusilpusi. Tai grynai pasaulietiniai reikalai, o religija - tik pretekstas.
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#239300 Senovėje visi kas netingėjo tas ir kariavo, nepriklausomai nuo religijos ar politikos. Išskiriant tik vieną aspektą mes nematome pilno vaizdo. Archainiam mąstymui būdinga tai kad kariaujant tikrasis mūšis vyksta dangiškoje sferoje. Kovoja dievai.

Tu man geriau pasakyk, kaip religija dabar kontroliuoja žmones?
Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#239302 Na va pvz. kazkada buvau Misiose kaimo baznycioj. Ir ten kunigelis, kad reze pamoksla uz kuriuos politikus reik balsuot, o kurie nedori ir mazdaug nusidejeliai dideliausi. O bobules, kad klause ir paskui girdziu snibzdas: ,,Matai, kunigelis uz tuos sake balsuot, tai ir balsuosiu...'' :achtung
Taip pat, kaip Lietuvos kataliku baznycios hierachai daro spaudima Seimo nariams priimant tam tikrus istatymus.
Ir cia tik mazi ir primityvus pavyzdziai:) Bet yra tokiu, kuriuos tai paveikia....

P.S. As pati esu tikinti, bet toks primityvizmas vercia mane Dievo ieskoti savarankiskai...Gal tai ir gerai, juk kiekvienas Dieva turime priimti savyje ir jis yra toks, koki tu ji atrandi...:)
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#239303 Apie bobutes ir kleboną:
abejoju kiek čia yra religijos, kiek asmeninio kunigo autoriteto padarinys. Be to pamažu bažnyčioje kontingentas jaunėja. Kunigų kokybė gerėja.

Dėl įstatymų: yra kai kurie įstatymai kurie nusižengia konstitucijai arba žmogiškumui. Bažnyčia autoritetingai išsako savo nuomonę ir paraginimą elgtis pagal konstituciją. Sakyčiau ne ne valdymas o sveikas protas.
Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#239311 Insomnia, kaime davatkom bet koks kunigas yra autoritetas, kol nesuzino, kad jis kam vaika uzstates ar turi pana, ir ka jis sako sventa:) O kadangi jos ir uoliai tikincios, tai kaip cia neklausysi:D
O, kad Baznycia nori reguliuoti zmoniu gyvenimus, kistis i politika ir valdyti pasauli, tai faktas. Ir man labai nepatinka jos kisimasis butent i politinius dalykus. Siu laiku politiku vizitai pas popieziu irgi yra lyg jo aukstesnes valdzios pripazinimas, bent matant reportazus, kaip prezidentai priklaupia ir buciuoja popieziaus zieda.
Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#239312 Nepaminejau - islamas. Tobulas pavyzdys kaip religija kontroliuoja zmogaus gyvenima. Vien paziurejus kaip ju moterys apsirenge ir kai tevas nuzudo savo dukra, kuri pamyne islamo normas.
Vartotojo avataras
Parašė shiza
Vitalija rašė:Nepaminejau - islamas. Tobulas pavyzdys kaip religija kontroliuoja zmogaus gyvenima. Vien paziurejus kaip ju moterys apsirenge ir kai tevas nuzudo savo dukra, kuri pamyne islamo normas.

man islamas pati žiauriausia ir baigiausia religija. siaubas kažkoks o ne religija ten.. :ubju
ParašėŠiršė
#239320 Aš metus gyvenau su musulmonėm. Islamas nėra kažkokia baisi religija, mes tokį įspūdį susidarę iš nuogirdų. Ir jų nuostatos logiškos, tiesa, labai griežtos. Bet. Moterys ten padlaižiauja vyrams. Sakau, ką pati mačiau - jos man dažnai pasakodavo, kaip svarbu būti gera žmona. Pačioje idėjoje nieko blogo, bet kai matau, kad mergina keliasi šeštą ryto, kad spėtų padaryti pusryčius, pietus, pasimokyti, skalbti, o jos vaikinas aptarnaujamas kaip koks karalius... Dar Malaizijoje neseniai buvo įkurtas paklusnių žmonų klubas :bloga ir jis populiarus...
ParašėŠiršė
insomnia rašė:Tikintis žmogus taip pat sėkmingai bijo mirties kaip ir netikintis. .

Čia atkapsčiau seną tavo teiginį, noriu paklausti - kodėl? Kodėl tikintis žmogus (būtent katalikas) turėtų bijoti mirties, jei po mirties jo laukia amžinasis gyvenimas? Aišku, jis gali jaustis kaltas, nedoras, nusidėjęs, ir niekas negarantuotas, kad jo laukia rojaus sodai, na, bet, tarkim, ištikimai tarnauji Dievui - kodėl bijai?
Vartotojo avataras
Parašė Lifelover
#239323 Nes žmonės bijo nežinomybės.

Ir šiaip, žmonės gyvena, ne dėl to, kad jiem labai patinka gyvenimas, o todėl, nes jie bijo mirties. Kažkaip taip protingai pasakė.