Moderatorius: Astro-Meška

Parašė neturiuvardo
pasaulis rašė:kadangi Lietuva jau seniai yra stipriai įniukusi į katalikybę, tai galima pamatyti mūsų mentalitete - neiniciatyvūs tinginiai

:D :D :D :D :D :D :D :D

tai jeigu Lietuva įnykusi į katalikybė tai kaip žmonės gali būti tokioj mirtinoj nuodėmėj kaip tinginystė
http://lt.wikipedia.org/wiki/Septynios_ ... 97m%C4%97s

galų gale jeigu Lietuva taip įnykus į katalikybę, kodėl į Bažnyčią eina tik apie 8% tautos. Kiti gi ateina per Velykas ir Kalėdas, pastovi kaip asilai, kad net gėda ir paprašo mintyse "žinau dieve (iš mažosios) tavęs nėra, bet jei esi tai davai duok man ta, duok aną...".
Parašė neturiuvardo
pasaulis rašė:man asmeniškai budizmas yra racionaliausia ir artimiausia širdžiai religija. nepropaguoju, bet nuvykti į vienuolyną pabūti tarp jų svajoju.

brolau, jeigu propaguotum budizmą, o ne fantazuotum apie jį. Jeigu priimtum keturias tauriasias tiesas ir žengtum tauriuoju aštuonialypiu keliu, tai pamatytum, kad budizmas yra identiškas krikščionybei...........
Bet matyt busi vienas iš tų fantastų, kurie apie krikščionybę (ir budizmą) prifantazuoja nežinodami pagrindinės esmės.
Parašė neturiuvardo
Širšė rašė:Asmeniškai man atrodo, kad Vakaruose taip įsišaknijęs racionalizavimas jau ima išsisemti.

vakaruose įsišakninęs ne racionalizmas, o manipuliavimas ir pseudo-racionalizavimas. Paimk vakarų mokslo tradiciją ir grynus racionalistus - Dekartas, Spinoza, Leibnizas... Kiek iš jų teigė Dievo egzistavimą? Visi trys...

Ir kas juokingiausia, tie kurie netiki Dievu sako, kad žmogaus protas ribotas, o t.y. žmogus yra pusprotis (kažkiek proto turi bet nepakankamai) gyvūnas Visatoje. O būtent teigiantys Dievą sako, kad žmogaus protas kaip tik pajėgus suprasti Visatą (žmogus yra protingas), tačiau nepajėgus suprasti tai kas begalo daugiau už ją - Dievą. Tačiau pajėgus su juo (begalybe) užmegzti santykį. O t.y. teigiantys Visatos protingą sukūrimą...
Tai faktas juokingas - netikintys sakosi esą protingi bet teigia žmogaus kvailumą, o anot jų "tie kvaili tikintys žmonės" pasirodo teigia žmogaus protingumą...

O dėl mokslas vs. religija. Tai dar prieš ~750 metų (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Akvinietis sakė, kad jeigu vienas prieštarauja kitam, vadinasi kažkas negerai - nes abu ieško tos pačios vienos Tiesos.
Paskutinį kartą redagavo neturiuvardo 2012 03 20, 15:26. Iš viso redaguota 3 kartus.
Vartotojo avataras
Parašė pasaulis
#250894 neturiuvardo,

gal savaitgalį jei turėsiu laiko, pasigilinsiu į tavo nesąmoningus teiginius ir atsakysiu.
nors šiaip atvirai sakant, gaila laiką gaišti atsakinėjant į tokius faktinius teiginius, kurių prasmės nesupranti
Parašė neturiuvardo
#250984 jo, galėtum pasakyti bent vieną vietą kur aš pasakiau nesąmonę. Ir logiškai (iš pagrindo su kuriuo sutiktų visi žmonės, o ne tik ateistinės dogmatinės davatkos) tai pagrįsti.

Tavo komentarai rodo kad nesupranti nei budizmo, nei krikščionybės, nei mokslo filosofijos ir niekad nebandei rasti racionalaus atsakymo į klausimą kodėl visata yra pažini...
Pvz., Pasiknaisiok po budizmo (dharma) ir krikščionybės (logos) metafiziką. Tada suprasi koks iš tikro juokingas yra tavo komentaras kur puoli krikščionybę ir aukštini budizmą. =)
ParašėŠiršė
#250989 Pasauli, užmiršau atrašyti į tavo pranešimą, tą ilgą - nepaprieštaraučiau niekam, ką parašei apie lietuvius užsienyje. Deja, neturiu jokių knygų apie budizmą internete.

Neturiuvardo, budizmas NĖRA identiškas krikščionybei. Akivaizdus dalykas - tiesos išreikštos skirtingai, skirtingi simboliai. O kad kertiniai dalykai vienas kitam neprieštarauja, tai tik patvirtina tai, kuo jau seniai esu įsitikinusi - religija tėra forma. Priklausomai nuo kultūros, papročių, galiausiai asmeninių savybių žmogus pasirenka priimtiniausią.

Visų pirma, aš nemanau, kad mokslas prieštarauja religijai. Kaip jau minėjau, reiškinių pažinojimas nesumenkina jų didybės.
Man atrodo, kad ganėtinai siaura sakyti, kad ateistai žmogų laiko puskvailiu gyvūnu, o tikintieji teigia, jog žmogus Visatą pažinti pajėgus. Yra įvairių nuomonių.

O šiaip - sėkmės žmonėms suprantant Visatą. Nes Visatoje slėpinių daug daugiau, nei neatrastos planetos. =)
Parašė neturiuvardo
#250991 Aišku, kad tai nėra visiškai tas pats.
Bet budizmo ir krikščionybės visatos sąvokos identiškos - logos ir dharma yra pagrindas.
Budizmas sako, kad yra kelias kurį mes pasirenkame laisva valia (taurusis aštuonialypis kelias), ir kuris mus išvaduoja iš mirties (gimimų-mirčių rato) ir leidžia pasiekti nirvana.
Krikščionybė sako, kad yra kelias, kurį mes pasirenkame laisva valia (Jėzus Kristus), ir per kurį mes išsivaduojame iš mirties ir gauname amžinąjį gyvenimą.
Budizmas sako, kad gyvenimas yra kančia (keturios tauriosios tiesos) ir ji kyla iš troškimų. Sumažinus troškimus ir juos suvaldžius, galima pereiti į kelią per kurį pasiekiame laisvę.
Krikščionybė sako, kad gyvenimas yra kančia, kuri kyla iš kūno troškimų. Kryžiuojant savo kūną (atsisakius troškimų ir juos valdant (gavėnia, adventas, pasninkavimas...) ) ir nešant juos ir visą savo gyvenimą prie kryžiaus pas Kristų (kelią) galima pasiekti išsivadavimą ir laisvę.

Aišku galima ginčytis apie požiūrį į nuodėmę. Bet NT šviesoj aš irgi matau tą pačią tiesą abejose religijose. Budizme karma yra truputi kitokia sąvoke negu induizme. Budizme karma yra labiau kaip vaga. Ir jeigu darome blogus darbus, knisame blogą vagą giliau ir save įkaliname joje vis daugiau. Reikia pereiti prie dorybių praktikavimo, kad išsivaduotume. Krikščionybėj dorybių ir nuodėmių kaupimo atžvilgiu esmė gi juk ta pati, ar ne? Po išpažinties liepiama praktikuoti dorybės. Ir kuo sunkesnė nuodemė, tuo daugiau dorybių...

Vienintelė gal skirtis yra asmuo. Krikščionybėj Dievas yra aiškiai gyvas asmuo. Budizme kiek kitaip. Ten labiau tavo santykis su dharma.

Ginčai kyla tar nepraktikuojančių katalikų/stačiatikių ir nepraktikuojančių budistų. Praktikuojantys labai lengvai sutaria ir turi daug bendro. Ir kaip sakiau, dauguma europiečių net nesupranta savo religijos, kuri jiem atnešė civilizaciją (krikščionybės) esmės. O nuo dabartinio savo civilizacijos absurdo ieško išsigelbėjimo kažkur toli toli. Kai jis - čia pat.

Aš esu išstudijavęs apie 40 religijų. Vos ne visos indo-europiečių religijos stovi ant tos pačios vienos metafizikos.

Man didžiausia aistra yra suprasti pasaulį. Todėl ir studijuoju teorinę fiziką. Ir kaip Heizenbergas yra pasakęs: "pirmas gurkšnis iš mokslo taurės tave padaro ateistu, bet taurės dugne tavęs laukia Dievas". Tik aišku tas Dievas ne pirmoko suvokimo lygio...

Sorry už ilgą komentarą. Mėgstu ginčytis dėl pačio ginčo (puikybė) :( ir neturiu atjautos.
aš ne krikščionis beje, jeigu ką :)
Parašė neturiuvardo
#250993 bet paprastai tie kurie sako, kad Dievo nėra, tačiau teigia, kad Visata yra 100% pažini save pastato į labai absurdišką situaciją. Nes visu pirma nesugeba atsakyti kodėl mum žmonėm visata yra pažini ir būtent kodėl ji yra būtent tiek (0.1%, 10%, 20% ar 100%) pažini. O antra pradeda varyti tokius absurdiškus teiginius kaip šis:
"Because there is a law such as gravity, the universe can and will create itself from nothing" (Kembridžo profesoriaus beje pasakymas)

ir tada galvoji logiškai - tai yra niekas ar gravitacija. gravitacija=niekas??? kas yra absurdas...

Todėl man žymiai artimesni racionalistų samprotavimai - Spinozos ir Leibnizo... Ir jų Dievas. Todėl man sakyti, kad Dievo nėra yra tikrai kvaila. O kame visa esmė. Esmė, kad ego nenori pripažinti Tiesos, nes reikės keisti visą savo gyvenimą, stereotipus, mąstymą ohohohohohohoho kaip.
Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#250994 ...dar yra tokiu optimistu, kurie teigia, kad Visata 100 proc. pazini..... :achtung :achtung :achtung
Juk mes tokie mikrobu mikrobai tos pacios Visatos atzvilgiu....Milijonus metu dar musu protams augt ir augt iki bent dalinio Visatos pazinimo...
Vartotojo avataras
Parašė Partizanas
#250996 Būdizme daugiau praktikos ir viskas daug logiškiau paaiškinta, krikščionybėje kažkokia neužbaigta , biblija nuplagijuota nuo kitų tautų ir svarbūs dalykai pakeisti arba visai išmesti, kaip pvz rinkarnacija . Būdizmas skatina tobulėti , išsilaisvinti dvasiškai ir būti naudingam visom gyvom būtybėm . krikščionybė skatina būti silpu , menku , linkusiam į savigraužą , melstis egocentriškai tik kažko prašant .
Tačiau ir ta ir ta religije yra vienodai geros ir svarbios . Kiekvienas pasirenka kurio jam keliu eiti ... Taigi nustokit aiškintis kuri religija geresnė , keik žmonių tiek ir nuomonių visada bus .
Peace.
Parašė neturiuvardo
#250997 Vitalija, o koks tamstos įšsilavinimas? man rodos šiuo teiginiu tamsta tik teigia savo gyvenimo būdą, o ne realų faktą. Nes žmonės, kurie nelinkę pasaulio aiškinti logiškai, paprastai ir linkę tikėti, kad jis logiškai nepaaiškinamas. O t.y. nesi įpareigotas tobulėti mąstyme.

kai tamsta pervarysi visą matematiką, fiziką ir filosofiją kokio 4-5 universiteto kurso lygiu, ir galėsi pasakyti, kad viską supratai, tada pažiūrėsim ar visdar būsi epistemologinė pesimistė :)))

jooo, mes debilai mikrobai maigantys laptopus su milijardais tranzistorių ir tūkstančiais loginių schemų :DD :DD
Paskutinį kartą redagavo neturiuvardo 2012 03 21, 16:03. Iš viso redaguota 6 kartus.
Parašė neturiuvardo
#250998 Partizanas, tavo mąstyme krikščionybės suvokimo 0... vien stereotipai. paklausk bet kurio praktikuojančio - pasakys tą patį. Kokia prasmė ginčytis su dogmatiškai ir stereotipiškai mąstančiu žmogum.

"keik žmonių tiek ir nuomonių visada bus . "

nuomonių gal ir daug, bet Tiesa tai viena... gali galvoti, kad 2+2=5, bet kokia prasmė su tokiu žmogum ginčytis... Ginčo esmė ieškoti tiesos. Nors ir pats sunkiai sveikstu nuo ego demonstravimo. :(
O jeigu sakai, kad daug tiesų - nu tai tada įrodyk man tiesą kad tu esi tu. Nes matai daug tiesų ir tapatumo aksioma negalioja... O jeigu tu nesi tu, tai davai tave nušaukim ir nesėsim į kalėjimą nes nušovėm ne tave. :D
Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#250999 ...taip taip...Neturiuvardo pats protingiausias ir labiausiai issilavines zmogus pasaulyje...ka ten visokie Kembridzai ir Oksfordai ir ju profesoriai.. :relax:

...tokie zmones, kurie ten issaukianciai klausia ,,koks tavo issilavinimas'', ar pasiskaityk ta ir ana ir dar ana...tai daznai patys buna mazai skaite ir mate ir turintis siaura matyma...

...issilavine zmones visada patyli ir kukliai save vertina... :da
Parašė neturiuvardo
#251000 na tiesa, tai ne mokslininkų forumas, o depresijos klubas. ir aš čia tik tuščiai demonstruoju savo ego. Bet aš turiu gilų poreikį visus klaidingai mąstančius pataisyti... :( ir man skaudu kaip žmonės mąsto klaidingais stereotipais tiek apie krikščionybę, tiek apie budizmą, tiek apie mokslą... Nes klaidingas savo gyvenimo ir jo prasmės suvokimas irgi yra depresijos priežastis.

manau aš jau baigsiu. ačiū :super B)
Paskutinį kartą redagavo neturiuvardo 2012 03 21, 16:14. Iš viso redaguota 1 kartą.