Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#275930 Hari, gal pailsink galva nuo visu mokslu ir mokslines literaturos. Kompai ir tie perkaista, ka jau sneket apie mus zmones :)
Parašė Haris
Vitalija rašė:Hari, gal pailsink galva nuo visu mokslu ir mokslines literaturos. Kompai ir tie perkaista, ka jau sneket apie mus zmones :)

Argumentas prieš žmogų
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Argumentas prieš žmogų (lot. argumentum ad hominem) – viena iš dažniausių loginių argumentacijos klaidų. Ji daroma tada, kai kritikuojama oponento asmenybė užuot kritikavus jo teiginius. Ši klaida laikoma ir logine, nes bandoma įrodyti, kad asmens teiginys yra klaidingas, kadangi pats asmuo yra kažkuo kritikuotinas.

Šis argumentas yra vienas iš apeliavimo į kilmę (argumentacijos klaida, kada apie teiginio teisingumą ar klaidingumą sprendžiama pagal jo kilmės šaltinį) variantų.

Argumentas prieš žmogų yra naudojamas beveik kiekvienuose politiniuose debatuose, dažnai – religiniuose ar pseudomoksliniuose debatuose. Reikia pastebėti, kad kartais jis naudojamas ir kritikuojant pseudomokslininkus, pavyzdžiui:
asmuo A yra pagarsėjęs hileris – šarlatanas, todėl į jo teiginius apie žmogaus anatomiją nereikia kreipti dėmesio.

Iš tiesų, nors toks teiginys kasdieniniame gyvenime atrodo (ir dažniausiai yra) pagrįstas, formaliosios logikos požiūriu tai – klaida. Kad ir kas bebūtų asmuo, tai nieko nesako apie jo teiginio teisingumą ar klaidingumą.
[taisyti]
Klaidos struktūra

Bazinė argumento forma yra:
A pasako teiginį B;
yra kažkas negero apie A,
todėl teiginys B yra klaidingas.
[taisyti]
Kiti pavyzdžiai
Sakai, evoliucijos teorija yra teisinga? Nenuostabu, tu tikrai panašus į išsivysčiusį iš beždžionės.
Jūsų partija norėtų įgyvendinti mokesčių projektą X? Ką, dar aną kadenciją mažai prisivogėte?
Eriko fon Denikeno teorijos apie ateivius iš kosmoso negali būti teisingos, nes jis – kalėjime sėdėjęs sukčius.
Vartotojo avataras
Parašė maingirdas
Vitalija rašė:Hari, gal pailsink galva nuo visu mokslu ir mokslines literaturos. Kompai ir tie perkaista, ka jau sneket apie mus zmones :)
:D
Vartotojo avataras
Parašė Vitalija
#275934 Jo, Maingirdai..daug mokslo vis tik kenkia smegeninei :da
ParašėŠiršė
#275939 Daug mokslo nekenkia, kenkia nesugebėjimas atsirinkti to, ką skaitai, bei kritiškai mąstyti =)

Paskutinę tavo nuo interneto nukopijuotą pastraipą būtų galima sutalpinti į vieną sakinį - " tu remiesi ne logiškais argumentais, o asmeniškumais". Patikėk, jei nori pasirodyti protingu, šitai būtų labiau į naudą.
Paskutinį kartą redagavo Širšė 2012 09 15, 09:33. Iš viso redaguota 1 kartą.
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
#275943 Na ir pavarėm per vieną dieną - šeši pslp... Dar jei prisijungs mumu, tai skels pauksciui su ragu :achtung
Vartotojo avataras
Parašė mumu
#276059 Paukšti, atsakau asmeniškai tau, kadangi, kaip matau, labiausiai tau čia rūpiu. Kurį laiką nerašiau, nes:

1) rūpinuosi savo šeima ir vaikais
2) dirbu
3) kasdien intensyviai sportuoju
4) skaitau 3 knygas vienu metu
5) administruoju šį tinklalapį
6) darau kitus "smulkius" buities darbus

ir paskutinis dalykas - pirma VISKĄ nuodugniai perskaitau, kas ką parašo, pagalvoju, ir JEI TURIU LAIKO - rašau. JEI turiu ką. Shema aiški? :) Galėsim grįžti prie tos temos ir dar kartą, jei kada norėsi, bet geriausia bus - jei jau pasiilgsi - rašyk asmeniškai man. Be to, patariu daugiau nebespėlioti apie tai, ką aš darysiu ir ką aš pasakysiu.

Vitalija, tu užgaulioji žmogų, dėl ko?

Hari, man patinka tavo nuorodos ir informacija, truputį padrika, bet tai nelabai trukdo.

Puikus patarimas, man patiko:
grincas rašė:Pagalvok ar tai tikrai tai. Visada abejok :)
Parašė Haris
#276063 Hari, man patinka tavo nuorodos ir informacija, truputį padrika, bet tai nelabai trukdo.
beda yra, kad nelabai moku bendrauti, tai stengiuosi..dazniausiai mano argumentai buna nukopijuoti is interneto, nes pats nelabai moku reiksti savo mintis..siaip daug skaitau ir viskuom domiuosi...tikiuosi, kad ismoksiu ir savo mintim argumentuot..tik reika, kad siek tiek patartumet... o vitalija... vietoj to, kad i tema, apie homoseksualu gydyma iskarto uzsipuole..tai vadinama ad hominem, ir tai yra argumentacijos klaida. patarkit, kaip pramokt bendrauti ir vesti dialoga.. :aciu :achtung :jap :heart :))) :lakstau :flo :aciu :kazokas :king :aciu :achtung :jap :heart :)))
Vartotojo avataras
Parašė grincas
Haris rašė:Hari, man patinka tavo nuorodos ir informacija, truputį padrika, bet tai nelabai trukdo.
beda yra, kad nelabai moku bendrauti, tai stengiuosi..dazniausiai mano argumentai buna nukopijuoti is interneto, nes pats nelabai moku reiksti savo mintis..siaip daug skaitau ir viskuom domiuosi...tikiuosi, kad ismoksiu ir savo mintim argumentuot..tik reika, kad siek tiek patartumet... o vitalija... vietoj to, kad i tema, apie homoseksualu gydyma iskarto uzsipuole..tai vadinama ad hominem, ir tai yra argumentacijos klaida. patarkit, kaip pramokt bendrauti ir vesti dialoga..)

1 Patarimas: pasimokyk lietuviu kalbos skyrybos taisykliu. Nes kiekvienas ne ten padetas kablelis sakiniui suteikia jau kita prasme. Ir po kiek vieno tasko, ar daugtaskio rasyk didziaja rade, taip vizualiai zymiai aiskiau. Nu ir zinoma stenkis naudoti lietuviskas raides, bet tai nera privaloma, tiesiog neatrodysi tox berastis kaip as :)

2 Patarimas: pasimokyk lietuviu kalbos gramatikos, ypac kas susije su linksniais. Nes dabar tu rasai - "nelabai moku reiksti savo mintis", taciau turi buti "nelabai moku reiksti savo minciu". Zodis "mintis" turi buti kilmininko linksniu.

3 Patarimas: snekedamas ar argumentuodamas stenkis naudot tik zinomas ir apibreztas savokas. Jeigu tixliai nezinai konkrecios savokos reiksmes, tai paziurek zodyne.

4 Patarimas: stenkis kalbeti trumpais, nesudetiniais sakiniais. Ta prasme nesuvelk daug minciu i viena sakini - jas atskirk.

5 Patarimas: sudarydamas sakinius stenkis neapkraut ju nereikalingais zodziais (ypac dalelytemis).

6 Patarimas: palikinek tarpus tarp eiluciu , bus vizualiai aiskiau.

7 Patarimas: parases sakini, perskaityk ji ne viena karta. Paieskok gramatikos ir skyrybos klaidu. Jei jis atrodo kazkoks neaiskus - perfrazuok (as visada taip darau).

8 Patarimas: parases visa komentara, ji dar kart perskaityk ir paziurek ar nera dideliu minciu suoliu, ar nesikartoji ir pan.

9 Patarimas: nekopink kitu zmoniu pasisakymu, noredamas pagrist savo nuomone. Tuos pasisakymus ar issireiskimus stenkis perfrazuoti savai zodziais.

10 Patarimas: komentaruose nenaudok per daug sypseneliu, jos labai "bado akis", ir nukreipia nuo pagrindiniu minciu. Be to jos sukuria neprofesonalaus, emocingo, nerimto zmogaus ispudi ir to zmogaus issakyta nuomone nebeatrodo tokia teisinga. Aisq tu gali jas naudot, bet nepersistenk.

Tai va kai ismoksi taip rasyti, tada jau galesi gilintis labiau i logika.
Dar klausimas. Sakei jog tau sunku reiksti savo mintis, o kitu zmoniu mintis tu supranti? Pvz ar viska supratai, ka as cia parasiau? Jei ne, tai ko nesupratai.
Paskutinį kartą redagavo grincas 2012 09 15, 16:53. Iš viso redaguota 1 kartą.
Parašė Haris
#276067 Tai va kai ismoksi taip rasyti, tada jau galesi gilintis labiau i logika.
Dar klausimas. Sakei jog tau sunku reiksti savo mintis, o kitu zmoniu mintis tu supranti? Pvz ar viska supratai, ka as cia parasiau? Jei ne, tai ko nesupratai.[/quote]
Gal zinai, kur internete galima parsisiusti 7-10klases lietuviu kalbos vadoveliu pdf formatu? Supratau viska, bandysiu mokintis. Tikiuosi sitame forume uzvesti ir daugiau mane dominanciu temu. Tiesiog yra minciu , apie ka noriu sukurti tema, kas mane domina, bet nekuriu, nes bijau, kad pasijuoks ar neteisingai isreiksiu savo mintis. Anksciau lietuviu kalba sekesi puikiai. Kontrolinius 7-8 klaseje rasydavau 9-10. Tai dabar siek tiek primirses;) o nesiseke, kai reikedavo kanors savais zodziais atpasakot. Turiu kompleksu ir nemoku bendraut. Galvoju apsilankyt pas kokia psichoterapeute, bet kolkas turiu kitu planu. Skaitydamas kitu diskusijas as suprantu, kas yra logika ir bandau tuos pacius argumentus naudoti savo argumentacijai. Man nesunku suprasti, kur vienas ar kitas diskusiju dalyvis, padare klaida, palyginus ir perskaicius argumentacija. Bet savo zodziais perfrazuot dar nebandziau. Kaip jau sakiau, del kompleksu.. Gera patarima davei pradeti nuo savoku.. Turiu tildes biuro zodyna. Ten yra geras zodynelis. Tai pasimokinsiu tinkamai apibudinti ir suvokti, kas yra savokos, kurias rasau savo komentare. Tikrai aciu, kad padejai. Ir is kitu diskusiju dalyviu tikiuosi pagalbos.. :aciu O su smailais, tai as taip bandau savo emocijas isreiksti. Gal tikrai ju kiek per daug, ir tai atrodo nebrandu? Nezinau, man tiesiog taip gaunasi. Suprantu, kad naudoju daug. Bet neturiu ka parasyt ir dedu pagal nuotaika..;) ok dekui..
Parašė Haris
#276068 3 Patarimas: snekedamas ar argumentuodamas stenkis naudot tik zinomas ir apibreztas savokas. Jeigu tixliai nezinai konkrecios savokos reiksmes, tai paziurek zodyne. Sis patarimas yra vienas is svarbiausiu.
Sitas patarimas, man pats geriausias. Svarbiausiai yra tiksliai zinoti savokas. Bandysiu po zodi nagrineti savo mintis..Nes, kaip mumu rase mintis labai padrikos. :achtung :kazokas :aciu
Parašė Haris
#276069 nekopink kitu zmoniu pasisakymu, noredamas pagrist savo nuomone. Tuos pasisakymus ar issireiskimus stenkis perfrazuoti savai zodziais.
Turiu tokiu minciu, kad paimti ta argumenta kuris man patiko..Ir pabandyti savomis mintimis perfrazuot. Gal tai padetu pramokt tinkamai argumentuot. Tik bijau, kad nusisvaigsiu..As net nezinau ka atsakyt, i tokius uzgauliojimus, kaip Vitalijos ir panasiai. Man baisiai geda, kai padarau nors viena klaida.. :bloga Nors ten klaidu visiskai nebuvo, tik bandziau uzvesti diskusija...
Parašė mariusss
#276070 Hari, nepergyvenk visi mes darome klaidų, tiek loginių tiek gramatinių. Beje, čia ne lituanistikos instituto puslapis :)
Parašė Haris
mariusss rašė:Hari, nepergyvenk visi mes darome klaidų, tiek loginių tiek gramatinių. Beje, čia ne lituanistikos instituto puslapis :)

Tiesiog nemegstu buti neteisus. Man jau nuo vaikystes taip. Atsimenu kai pirma karta uzklydau i skeptikas.org. Man tada buvo 14-15 metu. Skaitydavau ten viska, net per visa nakti. Man patinka skaityt logiskai argumentuotas diskusijas. Noreciau sitam puslapi sukurt daug gana idomiu temu.Bet, kaip sakiau bijau apsikvailinti, nemokedamas reiksti minciu..
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
#276075 Linksma čia :achtung grincas, rašydamas ne LT rašmenimis kitaip klaidų bagažą renka... Ir dar Harį moko :achtung Išplėstiniuose sakiniuose trūksta sk. ženklų bei reiktų atkreipti dėmesį į sudurtinius žodžius, pvz ''kiekvienas''. Tačiau linksma diskusija, kupina patarimų... Man smagu :aciu