Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė grincas
#276555 Šiaip tai tikėjimas, kaip psichologinė būsena neprieštarauja logikai ir yra sąlygojamas vidinių ir išorinių veiksnių. Kitais žodžiais tariant, tikėti yra logiška. Ir jeigu teiginys "Viskas, kas yra rašoma Biblijoje yra tiesa", tai teiginys "Dievas egzistuoja" irgi bus teisingas. Pastebėkit, kaip prieš teiginį "Viskas, kas yra rašoma Biblijoje yra tiesa" aš pridėjau jungtuką "jeigu". Be jo šis teiginys gali būti teisingas arba neteisingas, nes neturim jokių įrodymų, kurie mums leistų daryti vienokią ar kitokią išvadą. Ir jeigu aš be įrodymų teiginiui priskirsiu vienokią ar kitokią reikšmę (teisingą ar neteisingą) galiu padaryti didelę logikos klaidą ir tolimesnės mano išvados remiantis šiuo teiginiu bus neteisingos. Ir beveik visi tikėjimo teiginiai tokie yra. Kitais žodžiais tariant, tikint vienokiu ar kitokiu teiginiu yra 50 % tikimybė padaryti logikos klaidą.

Čia bandžiau paaiškinti kuo tikėjimas skiriasi nuo logikos.
Vartotojo avataras
Parašė comes
#276560 Grincai, arba tu labai dar jaunas... nezinau. Arba neturejas jokiu gyvenime problemu... Arba tau dar neiseina destyti is sirdies... Kol kas tik akademines teorijas is knygu... ;/
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
mariusss rašė:
Manau tikėjimas be mąstymo yra fanatizmas... Tačiau taip pat turime žinoti, kad tikėjimo negalima įrėminti vien tik į logikos dėsnius.

Sąmoningumas reikalingas visur. O tikėjimo išvis nėra kaip ''rėminti į logikos dėsnius'', nes nėra pagrįstumo, apčiuopiamumo. Tai yra sąvoka. Tik vieniems ji gyvenime turi didelę reikšmę, o kitiems - niekinę. Galiu tiek pasakyti - tie, kurie anksčiau ar vėliau pradeda kuo nors tikėti (svarbu, kad nekenktų tikėjimas aplinkiniams)- patampa laimingesni.

Šypseną užmiršau :da
Vartotojo avataras
Parašė grincas
comes rašė:Grincai, arba tu labai dar jaunas... nezinau. Arba neturejas jokiu gyvenime problemu... Arba tau dar neiseina destyti is sirdies... Kol kas tik akademines teorijas is knygu... ;/

Nu nesu labai senas, bet ir nebe jaunas (25metai). Kas liečia problemas tai, manau, problemos yra netinkamas požiūris į įvykį. Sakykim tave atleidžia iš darbo, tai į šį įvykį gali žiūrėti kaip į nesėkmę, arba kaip į naują galimybę susirast kitą dar geresnį darbą. Man rodos Konfucijus yra pasakęs tokį posakį "Užuot keikęs tamsą, uždekime žvakę". Tai tokių įvykių, kuriuos daug kas laiko problemomis aš esu turėjęs ir nė vieną, tik aš juos vertinu kitaip.

Ir ką reiškia "dėstyti iš širdies". Jei turi galvoje, išsakyti savo jausmus, tai galiu pasakyti, kaip jaučiuosi, tik kad niekas neklausė, o aš ne į tema stengiuosi nešnekėt. Jei turi galvoje dėstyti aiškiai, suprantamai, pagrįstai, tai tikrai taip ir darau.

Ir viską ką aš pasakau nėra vien akademinės teorijos. Nemeluosiu daug kas paimta iš knygų, tačiau kartais pasakau ir savo nuomone, kokiu nors klausimu.
Vartotojo avataras
Parašė mumu
#276588 Tikėjimas nereikalauja mąstymo. Tikėti, kaip jau aiškinomės, reiškia "priimti už tiesą", kažką, tiesiog. Nesigilinant, neabejojant, nekeičiant.

Man tai labiau nesuprantama, kodėl jus taip piktina logika ar žinios. Tai juk samprotavimo pagrindas.

O tarkim, jeigu jūs save laikote tikinčiuoju, ar gyvenate pagal visus tai religijai būdingus principus? Ar lankote bažnyčią, ar einate išpažinties? Ar pasninkaujate? Ar tinkamai pažymite religines šventes? Ar tiesiog prisitaikote taip, kad patogu būtų jums?
Vartotojo avataras
Parašė EniGmO
mumu rašė:Tikėjimas nereikalauja mąstymo. Tikėti, kaip jau aiškinomės, reiškia "priimti už tiesą", kažką, tiesiog. Nesigilinant, neabejojant, nekeičiant.

Man tai labiau nesuprantama, kodėl jus taip piktina logika ar žinios. Tai juk samprotavimo pagrindas.

O tarkim, jeigu jūs save laikote tikinčiuoju, ar gyvenate pagal visus tai religijai būdingus principus? Ar lankote bažnyčią, ar einate išpažinties? Ar pasninkaujate? Ar tinkamai pažymite religines šventes? Ar tiesiog prisitaikote taip, kad patogu būtų jums?

Kuo daugiau logikos,.tuo tikslingiau atmetamas nežinojimas, tai normalu ,kad išprusę žmonės dažniau linkę tapt ateistas, tai tiesiog rodo praktika...nieko nepakeisi...nuo seno nežinojimas apie kokį konkretų įvykį ar situaciją, buvo sietias su mistika,šiai dienai mokslas atsako į daugelį klausimų, krie akščiau buvo tiesiog utopija žinoti...na kč lenkiuosi mokslui..bet pati visdar gyvenu kamuolį, man tikėjimas švetas, anktesniuose postuose rašiau kas man yra tikėjimas, ir kč man jis duoda.
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
mumu rašė:Tikėjimas nereikalauja mąstymo. Tikėti, kaip jau aiškinomės, reiškia "priimti už tiesą", kažką, tiesiog. Nesigilinant, neabejojant, nekeičiant.

Kodėl nekeičiant? Pats žmogus keičiasi, net jei ir vėliau pradeda tikėti.
mumu rašė:Man tai labiau nesuprantama, kodėl jus taip piktina logika ar žinios. Tai juk samprotavimo pagrindas.

Manęs nepiktina logika. Kaip gali piktinti logika? Arba, tarkim, matematika? Kartais kai kurių forumiečių postai yra visai ne logiški, nors ir sakinys prasideda:''...remiantis logika'' arba ''logiškai mąstant''
mumu rašė:O tarkim, jeigu jūs save laikote tikinčiuoju, ar gyvenate pagal visus tai religijai būdingus principus? Ar lankote bažnyčią, ar einate išpažinties? Ar pasninkaujate? Ar tinkamai pažymite religines šventes? Ar tiesiog prisitaikote taip, kad patogu būtų jums?

Tikėjimas ir religija ne visuomet vienas kitą šildo. Tačiau linksmiausia dalis - kai netikintys religinėse apeigose dalyvauja, bei namuose jas mini, egles puošia... Juk Jūs, netikintys į Kažką, t.y. tikintys į Nieką tokiuose šventėse nedalyvaujate, ane? Ir vaikai Kalėdų senelio nepažįsta, ir prie Margučio irgi liestis nevalia, ane?
Vartotojo avataras
Parašė Ciaba
Ir vaikai Kalėdų senelio nepažįsta, ir prie Margučio irgi liestis nevalia, ane?

Va, va. Kas jūsų nuomone tai?
Vartotojo avataras
Parašė grincas
Ciaba rašė:
Ir vaikai Kalėdų senelio nepažįsta, ir prie Margučio irgi liestis nevalia, ane?

Va, va. Kas jūsų nuomone tai?

Religines šventes galima švęsti ir būnant ateistu. Nematau nieko čia blogo. Tik tikintieji gali pasipiktinti ir sakyti "Tai ko tada švenčiant Kristaus gimimą, ar ėjimą į dangų jei juo netikit?", o aš atsakyčiau švenčiam dėl to jog per šventes galima normaliai pavalgyti, pagerti, ir linksmai praleisti laiką. Per daug švenčių niekad nebūna. Ir man ant tavo to Kristaus nusi.... :)

Kas liečia vaikus, tai irgi nemanau, kad iš jų nereikia atimti Kalėdų senelį ir religines šventes. Nes maži vaikai vistiek nesupranta kas tas Dievas, ar Kristus ir per daug į tai nesigilina. Tik aišku, kai jie jau paauga ir jų savimonė tampa tvirtesnė reiktų paaiškinti, kas čia per šventės ir kodėl jos švenčiamos.
Paskutinį kartą redagavo grincas 2012 09 18, 22:47. Iš viso redaguota 1 kartą.
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
grincas rašė:(...) o aš atsakyčiau švenčiam dėl to jog per šventes galima normaliai pavalgyti, pagerti, ir linksmai praleisti laiką. Per daug švenčių niekad nebūna. Ir man ant tavo to Kristaus nusi.... :)

Kas liečia vaikus, tai irgi nemanau, kad iš jų reikia atimti Kalėdų senelį ir religines šventes. Nes maži vaikai vistiek nesupranta kas tas Dievas, ar Kristus ir per daug į tai nesigilina. Tik aišku, kai jie jau paauga ir jų savimonė tampa tvirtesnė reiktų paaiškinti, kas čia per šventės ir kodėl jos švenčiamos.

Tai reiškia, tu turi Dievą , tik tavasis Dievas yra veidmainis, gobšus ir prisitaikėliškas, ane? :achtung A, ir ''nachaliavčikas''
Vartotojo avataras
Parašė grincas
Paukstis rašė:Tai reiškia, tu turi Dievą , tik tavasis Dievas yra veidmainis, gobšus ir prisitaikėliškas, ane? :achtung A, ir ''nachaliavčikas''

Čia tu perkeltine ar tiesiogine prasme šneki apie "manąjį" Dievą? Jeigu tiesiogine, tai darai klaidingą išvadą, nes jeigu šventi religines šventes ir netiki į Dievą , nebūtina tikėti į šėtoną ar kitą Dievą. Jeigu kalbi perkeltine prasme ir turi omeny, jog aš esu veidmainis ir prisitaikėlis tai sutinku, nes neteisinga yra naudotis religinėmis šventėmis tenkinti savo malonumams.
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
grincas rašė:(...) Jeigu kalbi perkeltine prasme ir turi omeny, jog aš esu veidmainis ir prisitaikėlis tai sutinku. Negerai yra naudotis religinėmis šventėmis tenkinti savo malonumams.

Dėkui, grincai, už atvirumą. Esi nuovokus. Gerbtina. Respect :da

(Įdomu, kokia kitų forumiečių, žaliai netikinčių, nuomonė...)
Parašėmarronnier
#276641 Keista. Gal pats, Paukšti, būsite šiek tiek gobšokas nepasidalindamas šventėmis (ir švenčių nepasidalinti galima??)?
Vartotojo avataras
Parašė mumu
#276642 vėl susidūriau su ta pačia problema. Patys tikintieji kratosi žodžio religija. Jau klausiau ne kartą, tai kuo jūs tikite, kaip tada jūsų tas tikėjimas reiškiasi? Tai ar meldžiatės? Vartojate žodį "Dieve"? Ar tikite pomirtiniu gyvenimu? Ar manote, kad tos religinės šventės yra išties buvusių įvykių paminėjimas? Ar abejojate tuo?
Kam tos nuorodos apie farijieziškumą man (mums) - netikintiems? Jos skirtos jums, tikintieji, įsiskaitykite. Pamatysite, kad taip lengvai interpretuoti ir manipuliuoti tikėjimu ir jo sąvokom negalima, tai yra pakankamai apibrėžtas dalykas.

Aš, kaip netikinti, nesilankau bažnyčioje, nešventinu "plotkelių" per kažkurią ten progą, nešvenčiu Kristaus gimimo, nepasninkauju, kada to reikia. Vestuvių "nesutvirtinau" bažnytine santuoka, neraginsiu vaikų "priimti komuniją". Taip, puošiu eglę per Kalėdas, vien todėl, kad mano supratimu, tai nėra tiesiogiai susiję su religija ir tikėjimu. Mums tai - žiemos šventė. O šventės yra švenčiamos tam, kad paįvairintum kasdienybę, nors tai toli gražu nėra būtina.
Vartotojo avataras
Parašė maingirdas
#276652 mumu ,o kai jums buna gyvenime sunku ,ka jus darote ,jei netikite ?