- 2013 08 15, 15:31
Tolstojaus epo "Karas ir taika" gražios citatos
groowax rašė:Graži citata iš Levo Tolstojaus romano „Karas ir taika“ apie meilę ir pinigus:
„Taip, galbūt aš ir myliu neturtingą merginą, - kalbėjo pats sau Nikolajus, - bet nejaugi aš privalau dėl turto paaukoti jausmą ir garbę? Stebiuos, kaip mamytė galėjo man tai pasakyti. Dėl to tik, kad Sonia neturtinga, tai aš negaliu jos mylėti, - galvojo Nikolajus, - negaliu atsiliepti į jos ištikimą, atsidavusią meilę. O jau tikriausiai su ja aš būsiu laimingesnis, negu su kokia nors lėle Žiuli. Aš negaliu įsakinėti savo jausmui, - kalbėjo jis pats sau. - Jeigu aš myliu Sonią, tai mano jausmas stipresnis ir aukštesnis man už viską.“
(L.Tolstojus. Karas ir taika. II t. 287 psl.)
groowax rašė:“Ne, gyvenimas nėra baigtas, turint trisdešimt vienerius metus, - staiga neatšaukiamai, galutinai nusprendė kunigaikštis Andrejus. - Maža to, kad aš žinau visa tai, kas yra manyje; reikia, kad visi tai žinotų: ir Pjeras, ir ta mergaitė, kuri norėjo nuskristi į dangų; reikia, kad visi pažintų mane, kad ne tik man vienam slinktų mano gyvenimas, kad negyventų jie taip atitrūkę nuo manęs, kad juose visuose atsispindėtų mano gyvenimas ir kad visi jie gyventų drauge su manim!”
(L. Tolstojus. Karas ir taika. II t. 166-167 psl.)
groowax rašė:“Pjeras neapsiriko, sakydamas, kad reikia tikėti, jog laimė yra galima, jeigu nori būti laimingas, ir aš dabar tuo tikiu. Palikim mirusiems laidoti mirusius, o kol esi gyvas, turi gyventi ir būti laimingas” - galvojo jis.
(L. Tolstojus. Karas ir taika. II t. 224 psl.)