- 2014 05 21, 21:14
Zvakide, aš tikiu kad paranormalūs reiškiniai vykta, tik manau, kad 90 proc. jų yra racionaliai paaiškinami ir tik tie 10 proc. kažkas mistiško. Beje, skeptikas yra asmuo kuris viskuo abejoja, šiuo atveju tiek paranormlybėmis tiek racionaliais jų paaiškinimais. Tai gi gamtoje skeptikai praktiškai neegzistuoja. Man patiko šiaip vieno ufologo išsakyta mintis kaip reiktų reaguoti į paranormalius reiškinius: neatmesk nieko, bet netikėk niekuo. Iš dalis tai atspindi mano požiūrį. Aš kiekvieną paranormalų reiškinį savo gyvenime ar tų žonių kurie į mane kreipaisi nagrinėju naudodamas Okamo skustuvo principą, na ir pasitelkdamas įvairias man prieinamas žinias iš psichologijos, gamtamokslio ir t.t. Tokia prieiga padeda atsijoti netikrus dalykus. Deja tikintys paranormaliais reiškiniais dažniausiai negeba jų kritiškai įvertinti, tie kas geba kritiškai įvertinti svetimas patirtis, paprastai savų negeba kritiškai vertinti apskirtai. Man irgi buvo toks etapas. Svetimas patirtis galėjau nagrinėti, o jei kas man nutikdavo tai mistifikuoavau iki negalėjimo. Beje, subejktyvi patirtis yra pati nepatikmiausia liudininkė, ypač paranormaliuose reiškiniuose. Čia reikia daaaug įgūdžių kad save iš šalies galėtum vertinti.
Aš tiek visokių dalykų matęs, pradedant egzortais ir NSO ir baigiant bildesiais ir kitais vaiduokliais. Tačiau manau kad dauguma tų atvejų, bent jau kiek nagrinėjau turi raconalius paaiškinimus, va keturi atvejai tai tikrai buvo miego paralyžiaus iššaukti padariniai, nors anksčiau galvojau kad čia demonų puolimas.
Vitalija, greta tavo išvardintų dalykų yra toks psichologinis reiškinys kaip pareidolija
va jos pagalba laaaabai danai žmonės pamato siluetus ir kitokius vaiduoklius ten kur jų nėra.