Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#352016 Nesuprantu tokiu zmoniu kurie su savim savo emocijom nesusitvarko ir dar vaikus gimdo. Kam ? Reikia but sveikam laimingam ir tt.

O moterim negalima vartoti neuroleptiku benzu ad ir kitu norint pastoti ir pastojus nes vaikas gali gimti apsigimes
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#352017
Ethan rašė:
Valea Doftanei rašė:sveikos ir sveiki, vartoju sertraliną ir fluanxol'į, gal kas žinot, ar jie turi neigiamą poveikį pastojimui ir nėštumui? planuoju pastoti, bet bijau dėl vartojamų vaistų. Pas psichiatrę tik liepą...

Sertralinas ir flupentiksolis (fluanxol) JAV ir Australijoj priskiriamas C nėštumo kategorijai, kas reiškia, kad gyvūnų reprodukcijos tyrimai parodė nepageidaujamą poveikį vaisiui. Jei nemokate angliškai, aš čia dar rašiau apie sertraliną ir nėštumą. Tai pat galima ieškoti pagal tokias užklausas "flupentixol and pregnancy" ir "sertraline and pregnancy".
Aš manau, kad neetiška vartoti tokio pavojingumo vaisius vaistus nėštumo metu, dėl galimos žalos vaikui. Ypač jei jų vartojimas nėra gyvybės ir mirties reikalas.
Neseniai skaičiau meta tyrimą, kuriame prieita išvada, kad davus graužikam (žiurkėms ar pelėms) SSRI antidepresantų jaunam amžiui, jie visą likusį gyvenimą lieka daugiau ar mažiau aseksualūs, su seksualinės funkcijos sutrikimu. Tai jei norite tai, arba blogiau, padaryt savo vaikui, tai prašom, vartokite.



Tiesa parasei. Tik visdar nesuprantu kaip gali daryti vaikus jei nesusitvarko su savo gyvenimu.. Kazkoks absurdas
Parašė sophie
#352018
Ethan rašė:Galite parodyti šaltinį kuris sako, kad JAV C kategorija gali reikšti, kad saugumo tyrimų gyvūnuose apskritai nėra? Nes visus kur skaitau (1, 2, 3, 4), rašo, kad C reiškia, kad gyvūnų nėštumo tyrimai yra.

Tendencingai atsirinkai google šaltinius ; ) Prašau:
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/medications/
http://www.healthline.com/health/pregna ... -c-drugs#2
http://americanpregnancy.org/medication ... pregnancy/
https://www.merckmanuals.com/profession ... -pregnancy
http://www.babble.com/pregnancy/safe-drugs-pregnancy/
Galiu ieškoti ir daugiau, bet gal nereikia. Kai nėra užtikrinančių saugumo tyrimų žmonių ir gyvūnų imtyse, vaistas taip pat priskiriamas C klasei.
Ethan rašė:Bet tuo pačiu yra ir panašūs, pvz, man atsitiko tas pats kas ankščiau minėtiems graužikams.

Viskas labai priklauso nuo sistemos, kaip organizme metabolizuojamas vaistas. Netingėčiau, tai pasikelčiau studijų medžiagą ir galėčiau pateikti pavyzdžių, kai gyvūnėliams toksiški junginiai žmonėms yra visiškai nepavojingi dėl visai kitų metabolizuojančių fermentų. Todėl vadovautis mintimi "gyvūnėliui buvo kažkas negerai, man taip irgi TIKRAI bus", nėra pagrįsta.
Ethan rašė:Žinote, metamfetaminas irgi yra C nėštumo kategorijoj, tai gal jį irgi reiktų vartoti jei nepavyksta be jo ištverti nėštumo metu? Ne visai į temą, bet kitas, netaktiškas, kurio gyvai nesakyčiau, klausimas: jei nepavyksta ištverti 9 mėnesių be vaistų, ar pavyks ištverti motinystę? Arba: jei turi, pvz, sunkią depresiją, ar stiprų nerimą, tai yra, savaiminį egzistencinį kentėjimą, tai ar etiška tokiu genus, persmelktus kančia, perduoti palikuoniams? Nors mano nuomonė čia subjektyvi, nes esu antinatalistas.

Metamfetaminas ir antidepresantai yra šiek tiek LABAI skirtingais tikslais naudojami preparatai.
Klausimas tikrai visiškai netaktiškas, nuo tokios nuomonės iki eugenikos nelabai toli, o eugenikai aš kategoriškai prieštarauju. Pirmas dalykas, kurį šiuo klausimu noriu pasakyti, yra tas, jog depresija nėra monogeninis reiškinys ir jos paveldimumas genetiškai nėra apibūdintas - tad tikimybė perduoti savo vaikui depresiją tiesiogiai dėl to, kad pats sergi, turbūt lygiai tokia pati, kaip ir atsitiktinio genų kratinio iš dviejų sveikų tėvų. Antrasis dalykas - žmonės serga cistine fibroze, cukriniu diabetu, fenilketonurija ir daugybe kitų genetiškai perduodamų ligų. Šios ligos, nors ir kitokios nei depresija, vis tiek reikšmingai paveikia gyvenimo kokybę į prastesnę pusę. Ar tai reiškia, kad ir jie neturėtų daugintis? O ar žinai, kad kiekvienas iš mūsų turi daugiau nei dešimt recesyvinių mutacijų, kurios taip pat gali sukelti labai sunkias būkles, jei netyčia partneris turi to paties geno mutaciją? Gal tada apskritai nereikėtų vaikų gimdyti niekam, nes rizika sudėtingo gyvenimo siaubinga. Arba gimdyti tik tokius vaikus, kurių genotipas prieš implantaciją ištiriamas ir patvirtinama, kad nėra kokių nors baisių ligų? O ką daryti tokiu atveju, jei ligos negalima genetiškai nustatyti?
Žodžiu, visiškai nepritariu tokiai nuomonei. Daugybei depresija sergančių moterų gimė sveiki vaikai; daugybės sveikų moterų vaikai susirgo depresija; ir sakyti, jog jei negali devynis mėnesius pakentėti be vaistų, būsi šūdina motina, yra daugiau nei šlykštu.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
#352019
Valea Doftanei rašė:sveikos ir sveiki, vartoju sertraliną ir fluanxol'į, gal kas žinot, ar jie turi neigiamą poveikį pastojimui ir nėštumui? planuoju pastoti, bet bijau dėl vartojamų vaistų. Pas psichiatrę tik liepą...


Tiesiog reikia bent lapelį paskaityti savo vaistų:
http://www.vaistai.lt/kompensuojamas-va ... s-n50.html

Nėštumas
Pasakykite gydytojui, jeigu esate nėščia ar manote, kad galite būti nėščia.
Nėštumo metu Fluanxol vartoti negalima, išskyrus neabejotinai būtinus atvejus.
Naujagimiams, kurių motinos paskutinio nėštumo trimestro laikotarpiu (paskutiniais trimis nėštumo mėnesiais) vartojo Fluanxol, gali atsirasti šių simptomų: drebulys, raumenų sustingimas ir (arba) silpnumas, mieguistumas, baimingas susijaudinimas, kvėpavimo sutrikimas ir maitinimosi pasunkėjimas. Jeigu Jūsų kūdikiui atsiranda bet kuris iš šių simptomų, gali tekti kreiptis į gydytoją.
Vaisingumas
Tyrimai su gyvūnais parodė, kad Fluanxol veikia vaisingumą. Kreipkitės patarimo į savo gydytoją.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://ligos.sveikas.lt/lt/vaistai/nerv ... _actavis1/

Nėštumas
Nėščių moterų gydymo Sertralin Actavis patirtis yra maža. Prieš šio
medikamento vartojimą pasitarkite su gydytoju.
Žindymo laikotarpis
Žindymo laikotarpiu be gydytojo leidimo Sertralin Actavis vartoti negalima,
kadangi kūdikiui gali pasireikšti jo poveikis.
Parašė Ethan
#352020
sophie rašė:...depresija nėra monogeninis reiškinys ir jos paveldimumas genetiškai nėra apibūdintas - tad tikimybė perduoti savo vaikui depresiją tiesiogiai dėl to, kad pats sergi, turbūt lygiai tokia pati, kaip ir atsitiktinio genų kratinio iš dviejų sveikų tėvų.

Nemanau, kad reikia daug tyrimų, įrodyti, kad depresija paveldima, manau tai savaime suprantama, įrašytą netgi į liaudies išmintį ("Obuolys nuo obels netoli rieda" ir pan.). Juk paveldime iš tėvų ar prosenelių fizinius bruožus, tai pat yra tendencija paveldėti ir psichinius, charakterio bruožus tokiu kaip depresija. Gi šizofrenija irgi paveldima.
sophie rašė:Antrasis dalykas - žmonės serga cistine fibroze, cukriniu diabetu, fenilketonurija ir daugybe kitų genetiškai perduodamų ligų. Šios ligos, nors ir kitokios nei depresija, vis tiek reikšmingai paveikia gyvenimo kokybę į prastesnę pusę. Ar tai reiškia, kad ir jie neturėtų daugintis?

Taip, neturėtų. Manau eugenika labai geras būdas žmonijai tobulėti, tapti sveikesniems, laimingesniems, protingesniems, ir t.t. Tik naciai sugadino jos reputaciją. Jeigu gali išveisti pasirinktus bruožus gyvūnuose, gali ir žmonėse. Manau būtų labai gerai jei šiais laikais spermos ir kiaušialąstės bankai būtų tobulesni ir populiaresni.
sophie rašė:O ar žinai, kad kiekvienas iš mūsų turi daugiau nei dešimt recesyvinių mutacijų, kurios taip pat gali sukelti labai sunkias būkles, jei netyčia partneris turi to paties geno mutaciją? Gal tada apskritai nereikėtų vaikų gimdyti niekam, nes rizika sudėtingo gyvenimo siaubinga. Arba gimdyti tik tokius vaikus, kurių genotipas prieš implantaciją ištiriamas ir patvirtinama, kad nėra kokių nors baisių ligų? O ką daryti tokiu atveju, jei ligos negalima genetiškai nustatyti?

Taip, ištirti reikėtų, o jei nepavyksta nustatyti, gimdyti nereikėtų. "Gal tada apskritai nereikėtų vaikų gimdyti niekam, nes rizika sudėtingo gyvenimo siaubinga." - būtent tai ir yra antinatalizmas, už ką aš pasisakau. Sukurdamas vaiką, žmogus rizikuoja jam atnešti daug kančios, taipogi, neįmanoma atsiklausti vaiko ar jis nori gimti, dėl to gimdyti vaikus yra nemoralu ir žmonija turėtų išnykti.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#352021 Tai netgi sprende klausima kaip sustabdyti ir sterelizuoti moteris sergancias psichikos sutrikimais nuo dauginimosi. Per zinias net rode. Tik nezino koki buda taikyt.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
#352022
Phurriz rašė:Tai netgi sprende klausima kaip sustabdyti ir sterelizuoti moteris sergancias psichikos sutrikimais nuo dauginimosi. Per zinias net rode. Tik nezino koki buda taikyt.


Čia kur? Šiaurės Korėjoj? Žmogaus teisės, hello. Jau geriau pradėtų nuo prievartautojų ir žudikų, bet ir tai Vakarų valstybėse tai bus nepriimta...
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
#352024
Taip, ištirti reikėtų, o jei nepavyksta nustatyti, gimdyti nereikėtų. "Gal tada apskritai nereikėtų vaikų gimdyti niekam, nes rizika sudėtingo gyvenimo siaubinga." - būtent tai ir yra antinatalizmas, už ką aš pasisakau. Sukurdamas vaiką, žmogus rizikuoja jam atnešti daug kančios, taipogi, neįmanoma atsiklausti vaiko ar jis nori gimti, dėl to gimdyti vaikus yra nemoralu ir žmonija turėtų išnykti.


Gan radikalus požiūris, nors iš dalies sutinku. Tiesą pasakius, daugelis tėvų manau palaikytų idėją, kad jų ląsteles ištirtų ir įsitikintų, kad pagimdys sveiką vaiką. Nes ir vaikui kančia ir tėvams, kai liga yra nepagydoma (čia aš apie rimtesnius atvejus negu depresija ar diabetas). Genų inžinerija savotiška, bet tai per daug sudėtinga kol kas.
Be to su prognozėm vėl gi reikia atsargiai - Steven'ui Hawking'ui iš vis daktarai sakė, kad mirs jaunystėje, o vyrukas gyvena, va 74 metai. Ir dar protingesnis už daugelį sveikų.

Kita vertus - psichinių ligų atsiradimui įtakos turi tiek genai, tiek išorės veiksniai. Kitaip tariant, svarbu ne vien gerus genus turėt, bet ir gerai auklėti vaikus.
Ar amoralu gimdyti apskritai? Nežinau. Yra vaikų ir suaugusių žmonių, kurie NORI GYVENTI ir yra LAIMINGI. Yra žmonių, kurie niekuo neserga ir džiaugiasi gyvenimu, yra tokių, kurie serga ir vis tiek patenkinti savo egzistencija ir nenori jos nutraukti, kaip daugelis sergančių depresija.

Vienintelis tikrai amoralus dalykas yra sąmoningai KENKTI kitam- pvz. vartojant tam tikrus vaistus, alkoholį, rūkant ir t.t. yra daroma žala vaikui.

Todėl jei sergi psichine liga - tai dar nereiškia, kad negali turėti vaikų, juk pripažinkit jūsų tėvai tikrai ne visi turėjo psichinių sutrikimų, o jūs gimėte va tokie.
Vienos ligos pagydomos, kitas galima kontroliuoti, na ir yra tokių, kur visiškai blogai... Jeigu žmogus daugelį daugelį metų neišlenda iš ligoninių, neturi darbo, neturi savo namų, kaip jis augins vaiką?

Bet savaime psichinė liga nėra kažkas tokio dėl ko reikėtų sterilizuoti ar kastruoti - visiškai įmanoma, kad vaikas gims sveikas. Visiškai įmanoma, kad net turėdamas sutrikimų, jis gali būti laimingas ir sėkmingas gyvenime. Klausimas tik kiek motina yra pasirengusi auginti vaiką, kai jai pačiai reik su savimi kovoti. Tiesiog vaikas gali tapti našta. Pradžiai reiktų pabandyti auginti šunį. Ne tas pats žinoma, bet šiokia tokia praktika.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
#352025
Phurriz rašė:Lietuvoi


Nežinau kokias ten žinias žiūri, bet tai NEĮMANOMA Lietuvoje. Visų pirma ekonomiškai - Lietuvos politikai nori skatinti gimstamumą, nes nebus kam pensijų mokėti, tad gimstamumo mažinimas - ne variantas. Antra jaučiu reiktų keisti konstituciją ir išstoti iš Europos sąjungos, nes be tavo sutikimo niekas negali tavęs sterilizuoti, lygiai kaip ir išpjauti tau inkstą.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#352026 Sutinku su anitize.

Nieko nenorejau izeist tikrai. Tik nesuprantu kaip zmones kurie nesusitvarko su savim ir savo emocijom dar daro vaikus. As sunkiai sergu tai gyvenime nedrysciau daryti vaiku.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#352028
Anitezė rašė:
Phurriz rašė:Lietuvoi


Nežinau kokias ten žinias žiūri, bet tai NEĮMANOMA Lietuvoje. Visų pirma ekonomiškai - Lietuvos politikai nori skatinti gimstamumą, nes nebus kam pensijų mokėti, tad gimstamumo mažinimas - ne variantas. Antra jaučiu reiktų keisti konstituciją ir išstoti iš Europos sąjungos, nes be tavo sutikimo niekas negali tavęs sterilizuoti, lygiai kaip ir išpjauti tau inkstą.


Per Tv3 rode. Nestume temoi ta pacia diena parasiau apie tai isgirdes. Nestume temoi yra data kada rode ta naujiena apie sterelizavima.
Vartotojo avataras
Parašė Katinas
#352029 Gimdymas yra labai didelė atsakomybė, todėl jei jau nesi susitvarkęs su savimi, nereikėtų to daryti.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#352035
Katinas rašė:Gimdymas yra labai didelė atsakomybė, todėl jei jau nesi susitvarkęs su savimi, nereikėtų to daryti.


Puikiai pasakyta :aciu
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
#352037
Phurriz rašė:
Katinas rašė:Gimdymas yra labai didelė atsakomybė, todėl jei jau nesi susitvarkęs su savimi, nereikėtų to daryti.


Puikiai pasakyta :aciu


Ir aš pritariu :) Pirma - pasirūpini savimi, o tada jau kitais. Jei savimi nepasirūpini, tai geriau neprisiimti atsakomybės už naują žmogiuką.